Japonia: Un robot va incerca in curand sa recupereze combustibil nuclear topit din reactorul distrus de la Fukushima

externe

Operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi, din Japonia, distrusa in urma cutremurului urmat de tsunami din 2011, a demonstrat marti cum un robot telecomandat ar recupera resturi de combustibil topit dintr-unul dintre cele trei reactoare deteriorate la sfarsitul acestui an, potrivit AP.

Tokyo Electric Power Company Holdings intentioneaza sa trimita un robot cu bart telescopic in reactorul Fukushima Daiichi nr. 2 pentru a testa indepartarea resturilor din vasul sau principal de izolare pana in octombrie.

Lucrarea este in intarziere cu peste doi ani. Indepartarea combustibilului topit ar fi trebuit sa inceapa la sfarsitul anului 2021, dar a fost afectata de intarzieri, subliniind dificultatea de recuperare dupa cutremurul si tsunami cu magnitudinea de 9,0 din 2011.

In timpul demonstratiei de la santierul naval Mitsubishi Heavy Industries din Kobe, vestul Japoniei, unde a fost dezvoltata tehnologia, un dispozitiv echipat cu clesti a coborat incet de pe teava telescopica intr-o gramada de pietris si a ridicat o granula.

TEPCO intentioneaza sa indeparteze mai putin de 3 grame de resturi in cadrul testului de la centrala de la Fukushima.

„Credem ca urmatorul test de indepartare a resturilor de combustibil din Unitatea 2 este un pas extrem de important pentru a efectua in mod constant viitoarele lucrari de dezafectare. Este important sa continuam testul in siguranta si constant”, a declarat Yusuke Nakagawa, manager al grupului TEPCO pentru programul de recuperare a resturilor de combustibil.

Aproximativ 880 de tone de combustibil nuclear topit extrem de radioactiv raman in interiorul celor trei reactoare avariate.

Criticii spun ca obiectivul de curatare pe 30 pana la 40 de ani stabilit de guvern si TEPCO pentru Fukushima Daiichi este prea optimist. Daunele din fiecare reactor sunt diferite, iar planurile trebuie sa se adapteze conditiilor lor.

O mai buna intelegere a resturilor de combustibil topit din interiorul reactoarelor este esentiala pentru dezafectarea acestora. TEPCO a desfasurat patru mini drone in vasul principal de izolare al reactorului nr. 1 la inceputul acestui an pentru a captura imagini din zonele in care robotii nu au ajuns.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: