Japonia urmareste „cu mare interes” exercitiile Chinei in jurul Taiwanului. Armata Chinei a simulat lovituri de precizie asupra insulei

externe

Japonia urmareste cu consecventa si „cu mare interes exercitiile militare ale Chinei in jurul Taiwanului”, a declarat, luni, un purtator de cuvant al guvernului, in ultima zi de exercitii, in care Beijingul a simulat lovirea insulei, potrivit Reuters.

China a anuntat cele trei zile de exercitii sambata, dupa ce presedintele Taiwanului Tsai Ing-wen s-a intors la Taipei in urma unei intalniri la Los Angeles cu presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, Kevin McCarthy.

Japonia este ingrijorata de mult timp de activitatile militare ale Chinei in zona, avand in vedere cat de aproape sunt insulele sale sudice de Taiwan.

„Importanta pacii si stabilitatii in Stramtoarea Taiwan nu este importanta doar pentru securitatea Japoniei, ci si pentru stabilitatea comunitatii internationale in ansamblu”, a declarat reporterilor secretarul sef al cabinetului, Hirokazu Matsuno.

Insula Okinawa, din sudul Japoniei, gazduieste o baza importanta a fortelor aeriene americane, iar in august anul trecut, China a organizat exercitii militare pentru a protesta fata de vizitei presedintei Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi la Taipei. Rachetele chineze au aterizat in zona economica exclusiva a Japoniei.

Statele Unite au spus ca urmaresc, de asemenea, indeaproape exercitiile Chinei.
Duminica, in a doua zi de exercitii, armata Chinei a simulat lovituri de precizie asupra Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a lansat luni un scurt videoclip pe contul sau WeChat care arata un bombardier H-6 cu capacitate nucleara zburand peste ceea ce spunea ca este nordul Taiwanului.

„Rachetele sunt in stare buna”, spune o voce neidentificata, in timp ce videoclipul arata imagini din cockpit.

„Porniti radarul de control al focului, fixati tinta”, spune o alta voce, aratand imagini cu o racheta sub aripa aeronavei.

Apoi se vede un pilot care pregateste butonul de control al focului pentru ceea ce descrie ca un atac simulat si apoi apasand butonul, desi nu se vede o racheta plecand.

Armata taiwaneza a ridicat avioane de lupta de la sol si a trimis nave de razboi pentru a urmari fortele Chinei, dar a spus ca va raspunde calm si nu va provoca conflicte.

Luni dimineata, lansand o harta a activitatilor anterioare ale fortelor aeriene chineze, a aratat avioane de lupta care traverseaza din nou linia mediana sensibila a Stramtorii Taiwan, precum si patru avioane de vanatoare chineze J-15 care opereaza peste Oceanul Pacific spre estul Taiwanului.

Desi ministerul nu a oferit detalii, Taiwanul a declarat saptamana trecuta ca urmareste portavionul chinez „Shandong”.

Ministerul a lansat separat luni imagini cu lansatoare mobile pentru rachetele antinava Hsiung Feng fabricate in Taiwan intr-o locatie nedezvaluita, precum si cu barci de atac rapide, inarmate cu rachete.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: