Japonia va expedia in stratosfera statii mobile 5G, alimentate cu energie solara. Noua tehnologie va concura cu reteaua de sateliti Starlink a lui Elon Musk
Industria japoneza a telecomunicatiilor spera sa isi puna din nou amprenta pe harta globala prin desfasurarea de statii zburatoare in 2025. Denumita „high altitude platform stations” (HAPS), tehnologia are ca scop asigurarea unei acoperiri mai largi a internetului cu ajutorul unor vehicule fara pilot care zboara in stratosfera, relateaza Interesting Engineering.
In ultimii ani, tarile au cautat sa implementeze tehnologia 5G, cea mai rapida conectivitate wireless disponibila. Interesting Engineering a relatat cum China a stabilit un record in acest domeniu prin instalarea a peste trei milioane de statii de baza terestre pana in prezent, depasind piata americana.
Potrivit agregatorului de date Statista, lumea are peste cinci miliarde de utilizatori de internet. Cu toate acestea, gradul de penetrare a serviciilor de internet ramane scazut in unele parti ale Africii, unde doar 24% din populatie are acces la internet. Dificultatea instalarii statiilor de baza in locuri indepartate este unul dintre motivele pentru acoperirea redusa, pe care HAPS isi propune sa le suplineasca.
In functie de topografie, o statie terestra are o raza de acoperire de 3-10 km. Este necesar un numar considerabil de statii de baza pentru disponibilitatea la scara larga a serviciilor de internet. Deoarece nu toate tarile dispun de resursele necesare pentru a le implementa in ritmul Chinei, extinderea ramane lenta.
Companiile de telecomunicatii, cum ar fi NTT din Japonia, prezinta HAPS ca fiind o solutie de ultima generatie la aceasta problema, care poate contribui la reducerea decalajului digital.
La fel cum Starlink al lui Elon Musk ofera servicii de internet din spatiu, HAPS poate furniza servicii mobile cu ajutorul unor drone alimentate cu energie solara care zboara la altitudini de 18-25 km. Se preconizeaza ca acoperirea pe care o ofera un astfel de modul va fi de 200 km.