Javier Milei, medalie in Germania, in mijlocul unui „cor” de proteste. Presedintele Argentinei urmeaza sa fie primit de Olaf Scholz

externe

Presedintele Argentinei, Javier Milei, a primit, sambata, o medalie din partea Fundatiei „Friedrich August von Hayek”, in orasul-port german Hamburg, conform dpa. Milei a primit distinctia din partea unui think-tank, care poarta numele pionierului austriac al neoliberalismului, in timp ce sute de protestatari manifestau impotriva prezentei sale in fata cladirii unde a avut loc evenimentul.

Aproximativ 200 de sustinatori au participat la ceremonie, inclusiv politicieni germani de dreapta notabili, precum Beatrix von Storch, deputat al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Multimea a scandat in mod repetat sloganul lui Milei, „Libertad”, adica „Libertate”, in spaniola.

Milei, care a fost ales cu peste 55% din voturi la alegerile prezidentiale din noiembrie, a fost descris drept un anarho-capitalist datorita opiniilor sale radicale privind reducerea cheltuielilor publice.

In discursul sau de acceptare a candidaturii, acesta si-a descris dezvoltarea intelectuala ca fiind un adept al scolii austriece de economie, ale carei figuri principale sunt Hayek si Ludwig von Mises.

Milei si-a atribuit ascensiunea la putere convingerii sale de a fi singurul politician argentinian care reprezinta idei economice liberale, cu scopul de a aborda problemele de lunga durata ale tarii, cum ar fi inflatia galopanta, productivitatea industriala scazuta si un aparat de stat umflat din aceasta perspectiva.

Ca un semn pozitiv, in luna mai s-a inregistrat prima scadere a ratei anuale a inflatiei in Argentina din ultimele luni, insa actiunile dramatice ale lui Milei de la preluarea mandatului au dus la valuri de proteste in Buenos Aires.

Stefan Kooths, presedintele Fundatiei Hayek, l-a laudat pe Milei intr-un discurs rostit la ceremonie.

Milei „scoate capitalismul din defensiva”, a spus Kooths, comparand politicile sale cu un tratament de chimioterapie. „Efectele secundare sunt intense”, a spus el, sustinand in acelasi timp ca agenda sa este singura solutie pentru problemele Argentinei.

Presedintele argentinian urmeaza sa se intalneasca, duminica, la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, desi o receptie cu onoruri militare planificata anterior a fost anulata.

Refuzat de oficialii de la Madrid

La o escala anterioara la Madrid, la inceputul acestei saptamani, Milei a fost refuzat de oficialitati dupa un schimb dur de cuvinte cu guvernul spaniol.

Milei este cel mai recent laureat al premiului din partea Fundatiei Hayek, despre care criticii spun ca nu a reusit sa se distanteze de extremistii de dreapta.

Printre castigatorii anteriori s-au numarat postul de radio elvetian „Kontrafunk” si blogul „Achse des Guten”, ambele considerate de centru-dreapta.

(foto: twitter.com/JMileiElecto)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: