Jens Stoltenberg este increzator ca Polonia si Slovacia vor sprijini Ucraina si dupa alegeri

externe

Jens Stoltenberg, Ucraina, F-16, tinte, Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri ca este increzator ca atat Polonia, cat si Slovacia vor continua sa sprijine Ucraina in razboiul sau cu Rusia dupa alegerile iminente, in ciuda retoricii dure recente la adresa Kievului, potrivit Reuters.

Polonia, care alege un nou parlament pe 15 octombrie, a declarat saptamana trecuta ca nu va mai fi de acord cu noi livrari de arme catre Ucraina, ci se va concentra pe reconstruirea propriilor stocuri.

Polonia, membra NATO, a fost vazuta pana nu demult drept unul dintre cei mai convinsi aliati ai Ucrainei in razboiul sau cu Rusia, dar relatiile s-au inrautatit de la decizia Poloniei de a extinde interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.

„Ma astept si sunt increzator ca Ucraina si Polonia vor gasi o modalitate de a aborda aceste probleme fara ca acest lucru sa aiba un impact negativ asupra sprijinului militar acordat Ucrainei”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters intr-un interviu la Copenhaga.

Slovacia, membra NATO, a fost, de asemenea, un aliat ferm al Ucrainei, trimitand echipament militar vecinului sau estic, inclusiv avioane de lupta MiG-29 si un sistem de aparare aeriana S-300.

Dar liderul opozitiei si fostul prim-ministru Robert Fico, care conduce in sondaje inaintea alegerilor de sambata, s-a angajat sa puna capat acestui sprijin militar.

„Orice guvern nou vor avea in Slovacia, vom continua intalnirile la reuniunile NATO si sunt increzator ca vom gasi modalitati de a continua sa oferim sprijin – asa cum am facut dupa alegerile din aceasta alianta de cand a inceput razboiul”, a spus Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: