Jihadisti ISIS prinsi printre refugiati. Misiune: „Trebuie sa UCIDETI si sa muriti ca niste martiri”

externe

Doi jihadisti arestati in luna decembrie in Austria, unde au ajuns infiltrandu-se printre refugiati, au marturisit ca misiunea ce le-a fost incredintata de gruparea Stat Islamic (SI) era sa execute atacuri teroriste in Franta, scrie luni publicatia franceza Le Figaro, citata de Agerpres.

Suspectati de legaturi cu autorii atacurilor de la Paris de pe 13 noiembrie, pakistanezul in varsta de 22 de ani Muhammad Usman si algerianul in varsta de 28 de ani Adel Haddadi au plecat din Siria impreuna cu doi irakieni ce se numara printre teroristii kamikaze ce au executat atacurile de la Stade de France.

Dupa ce au fost arestati in Austria, ei s-au prezentat autoritatilor din aceasta tara cu identitati false, dar au fost ulterior identificati, iar in februarie au recunoscut ca obiectivul lor era sa comita atentate in Franta.

Conform unui serviciu de informatii strain, pakistanezul arestat in Austria a fost un fabricant de dispozitive explozive pentru doua grupari jihadiste pakistaneze considerate apropiate de Al-Qaida, respectiv Lashkar-e-Jhangvi si Lashkar-e-Toiba, in timp ce algerianul a devenit in februarie 2015 combatant al gruparii Stat Islamic.

‘Trebuie sa mergeti in Franta pentru a ucide si a muri ca niste martiri’, le-ar fi spus acestora din urma si celor doi irakieni un inalt responsabil al SI in timpul unei intalniri in orasul sirian Raqqa, unde le-a dat ordinul sa comita atacuri impotriva Frantei.

Avand asupra lor pasapoarte siriene false, cei patru teroristi s-au alaturat in luna octombrie unui grup de refugiati si au pornit catre vestul Europei. Ajunsi in Grecia, cei doi irakieni nu au starnit suspiciuni si au fost lasati sa mearga mai departe, dar pakistanezul si algerianul au fost opriti, politistii greci observand ca pasapoartele lor sunt false. In plus, in timpul interogatoriului ce a urmat s-a dovedit ca Usman nu stia bine limba araba, desi pretindea ca este sirian, iar Haddadi nu stia nimic despre orasul sirian natal inscris in pasaport, Alep. Prin urmare, au fost arestati si li s-a dat termen 30 de zile sa paraseasca teritoriul grec.

Dar odata eliberati, pe 28 octombrie, ei si-au continuat drumul catre vestul Europei, dupa ce SI le-a trimis printr-o societate de transfer de bani suma de 2.000 de dolari. Dupa ce au traversat ruta balcanica, au ajuns in Austria in luna noiembrie, iar pe 4 decembrie au cerut azil in aceasta tara. Insa sase zile mai tarziu au fost arestati intr-o tabara de refugiati la Salzburg, ei devenind suspecti in urma investigatiei lansate dupa atacurile teroriste de la Paris.

Declaratiile date apoi in timpul interogatoriilor au fost initial fanteziste. Dar pe telefonul mobil al lui Haddadi a ramas inregistrat un numar ce corespunde unui apel catre Turcia, acelasi numar fiind inscris si pe o hartie gasita in buzunarul unuia dintre teroristii kamikaze de la Stade de France, dar si in agenda telefonica a lui Omar D., un musulman belgian apropriat al lui Abdelhamid Abaaoud. Acesta a fost lichidat intr-o operatiune a fortelor speciale ale politiei franceze desfasurata la Saint-Denis, o suburbie a Parisului, la cateva zile dupa atacurile din 13 noiembrie.

Desi in final au recunoscut ca intentionau sa comita atacuri teroriste in Franta, inca nu se stie care erau planurile lor precise, sa participe la atacurile de pe 13 noiembrie sau sa constituie o alta celula terorista care sa actioneze ulterior. Deocamdata, cei doi sunt in arest in Austria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: