JO 2024 Paris: Emmanuel Macron da asigurari ca va inota in Sena. Inotul este interzis in Sena de 100 de ani

externe

emmanuel macron, presedinte, franta

Emmanuel Macron pare sa creada in pariul urias pe care echipele de la Paris 2024 si l-au propus programand evenimente de inot in inima capitalei. Inot in Sena? „Puteti paria! Da, o voi face”, i-a asigurat presedintele pe jurnalisti joi, 29 februarie, la inaugurarea Satului Olimpic de la Paris. Fara a da insa o data: „S-ar putea sa fiti acolo”, a glumit Macron. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat la inceputul lunii ianuarie, ca va inota in Sena in iulie, chiar inainte de Jocurile Olimpice, relateaza Le Monde.

Desi inotul in rau a fost interzis oficial din 1923, Jocurile Olimpice vor marca reintalnirea inotatorilor si a Senei. Probele de maraton de 10 km inot, triatlon si paratriatlon vor avea loc in rau.

Cu deschiderea a trei zone de inot in Paris (Bercy, Grenelle si intre Ile Saint-Louis si Marais), programata pentru vara anului 2025, inotul in Sena ar trebui sa devina o „mostenire majora” a acestor Jocuri Olimpice.

Dar va fi raul suficient de curat? „Pentru Sena si Marna, s-a facut o investitie extraordinara”, a declarat cu satisfactie presedintele, asigurandu-ne ca acestea vor avea „o fata si o utilizare schimbate”. Din 2016, guvernul francez si autoritatile locale din regiunea pariziana au lansat o serie de proiecte pentru a face ca Sena si Marna, principalul sau afluent, sa fie din nou suficient de curate pentru inot: au fost investite aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Cu toate acestea, organizatorii Jocurilor de la Paris au suferit un grav esec in aceasta vara, in timpul unor evenimente care trebuiau sa serveasca drept teste preolimpice. Cu mai putin de un an inainte de Jocurile Olimpice, doua probe de triatlon (para si mixt) au fost anulate la sfarsitul lunii august din cauza calitatii apei raului. Cauza a fost o concentratie de bacterii Escherichia coli peste nivelul permis de reglementarile mondiale de triatlon.

La momentul respectiv, Tony Estanguet, presedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice, a dat asigurari ca nu se punea problema unui plan B pentru aceste Jocuri. Tot ce ramane de facut este sa-i convinga pe parizieni sa faca pasul cel mare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: