externe

Joc dublu. PSD ataca inca o decizie a guvernului din care face parte: „Termocentrala Mintia a fost vanduta dupa ce au fost investiti in retehnologizare cel putin 150 de milioane de euro”

Termocentrala Mintia a fost vanduta prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, dupa ce au fost investiti in retehnologizare cel putin 150 de milioane de euro, a declarat sambata purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Stefan Radu Oprea, afirmand ca este de neinteles de ce a ales Ministerul Energiei aceasta metoda de „privatizare” prin inchiderea termocentralei.

„Termocentrala Mintia a fost vanduta prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta dupa ce au fost investiti in retehnologizare cel putin 150 de milioane de euro. Primim asigurari din partea ministerului de resort ca sunt impuse conditii drastice pentru ca o noua capacitate de productie de 800 MW, mai verde, sa ia locul vechilor grupuri care functionau pe baza de carbune.

De neinteles este de ce a ales ministrul aceasta metoda de ‘privatizare’ prin inchiderea termocentralei. Cu totii stim ca cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au calcat pragul Ministerului Energiei, atunci cand Termocentrala Mintia era in functiune, nu au fost buni, se pare ca trebuia, mai intai, incheiata retehnologizarea grupului de 235 de MW si banii romanilor sa fie risipiti”, a declarat social-democratul, citat de Agerpres.

Acesta se intreaba de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei intr-un proiect prietenos cu mediul.

”Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei intr-un proiect prietenos cu mediul? Asta in timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspat retehnologizat, asa ca in Germania, pana cand centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neinteles este de ce in plina criza energetica inchizi capacitati de productie fara sa pui ceva nou in loc. Din pacate, singurul raspuns pe care il vom primi este ca economia de piata este cruda, ca se intampla si falimente, mai ales cand liberalizarea ei se produce haotic”, a conchis Radu Oprea.

Centrala termoelectrica Mintia a fost cumparata cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, in cadrul unei licitatiei publice, a anuntat, vineri, administratorul judiciar al societatii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Potrivit sursei citate, avand in vedere specificul activului, Ministerul Energiei, in calitate de actionar, a impus anumite conditii investitorului cu scopul de a relansa productia de energie in Mintia. Astfel, cumparatorul, Mass Global Energy Rom, are obligatia ca, pana la 31 decembrie 2026, sa finalizeze investitia de realizare a unei capacitati energetice noi cu o putere instalata de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH in banda pe gaz si energie regenerabila. Demararea investitiilor va fi posibila dupa acordarea de catre autoritati a avizelor si autorizatiilor necesare.

Termocentrala Mintia este compusa din terenuri pe o suprafata de 3.297.807 mp, constructii, precum si bunurile mobile si echipamentele aferente.

Licitatia publica a avut loc vineri, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie infiintata special pentru aceasta achizitie. Este cea de-a patra licitatie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.

Centrala termoelectrica Mintia este situata in sud-vestul Transilvaniei, pe malul raului Mures, la 9 km distanta de orasul Deva.

De la punerea in functiune si pana la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrica necesara Romaniei si a consumat 117 milioane tone de carbune.

Termocentrala Mintia a intrat in procedura de insolventa la data de 14 noiembrie 2019 si este in conservare din vara anului 2021, in lipsa investitiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

39 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

29 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

19 minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

32 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

O oră ago