Jocul economic ipocrit al companiilor franceze in Ucraina pe ritmuri de „La Marseillaise”

opinii

Se vorbeste prea putin de jocul marilor companii europene care au alimentat si practic incurajat regimul Putin in comiterea de ticalosii. Ca si Stalin, Vladimir Putin a observat si dispretuit public disperarea fara principii a conglomeratelor europene a caror prezenta in Rusia nu numai ca a ajutat economia rusa ci a si validat o serie de politici agresive, cotropitoare, imperialiste.

Pai cand tu, Putin, cotropesti Crimeea, ataci Georgia, pastrezi trupele in Transnistria, comiti crime in masa si distrugeri apocaliptice in Siria si vezi in acelasi timp companiile franceze de pilda cum alearga cu poftele capitaliste siroind dupa marketshare si profituri in mareata Rusia, cum sa nu intelegi ca se poate merge si mai departe si distruge efectiv o tara precum Ucraina?

Cea mai expusa banca europeana in Rusia

In momentul in care Putin a invadat Ucraina fara nici cel mai mic motiv, au inceput sa apara tot felul de cifre cu privire la investitiile facute de companiile straine pe piata ruseasca. Practic, cine l-a alimentat pe Putin cu bani in afara statutului de benzinarie nationala a Rusiei.

Societe Generale, BRD pe piata romaneasca s-a trezit una dintre cele mai expuse banci atunci cand a inceput sa curga cu sanctiuni. Ce inseamna “expunere”? Pai inseamna “credite” si investitii pe piata locala din Rusia. Adica? Azi stim si vedem cum a folosit Vladimir Putin banii primiti pe credite. La fel cu cei primiti pe hidrocarburi: in arme, rachete, bombe, avioane, grupuri de mercenari precum Wagner si intoxicare media la nivel mondial.

Cum a putut o banca franceza sa faca o asemenea gafa? Unde erau sutele, miile de analisti bancari a caror principala sarcina este tocmai sa ANTICIPEZE modul de folosinta a credfitelor si impactul acestora?

BRD tace si nu spune nimic iar Societe Generale probabil de abia asteapta sa se intoarca pe piata rusa si sa-i imprumute bani lui Vladimir Putin. Pentru ca asa sunt ei. Noi, ceilalti, nu ignoram, nu uitam, nu iertam.

Ai spune ca e un accident daca Leroy Merlin, Auchan si Decathlon nu ar proceda si mai ticalos. Acestia au refuzat cu indarjire sa isi intrerupa sau sa inceteze activitate in Rusia, asa cum au procedat majoritatea companiilor mari. Cinismul acestor companii bolnave de cifre mari si principii mici, nu are limite.

Deviza franceza: “Pana nu explodeaza prima racheta ruseasca in Turnul Eiffel, noua nu ne pasa”. “Apoi va predati”, am adauga noi romanii cu un pic de cultura si curiozitate in istoria ultimelor razboaie.

Sunt de notorietate bancurile despre francezi, capitulare, lipsa de abilitate in a-si apara tara.

Cati oameni este nevoie pentru a apara Parisul? – Nu stiu, nimeni nu a incercat-o inca.

De ce francezii si-au sarbatorit victoria la Cupa Mondiala in 1998 atat de mult? – A fost prima data cand au castigat ceva fara ajutorul SUA.

Ce inveti in pregatirea de baza a armatei franceze? – Inveti sa capitulezi in cinci limbi.

Ce sunt patru sute de mii de brate ridicate? – Armata franceza.

Cum arata steagul de razboi francez? – Vultur alb pe fond alb.

Cat de larga este Franta? – 25 ore rezervor.

De ce un tanc francez are oglinda retrovizoare? – Ca sa poata urmari campul de lupta.

Cate trepte de viteza are un tanc francez? – Sapte trepte de mers inapoi si o treapta de viteza inainte pentru parade.

Ce nu se cunostea bine de catre publicul larg era cinismul si rapacitatea capitalista a marilor companii franceze. Renault doar de cateva zile a anuntat ca ia masuri in Rusia. Leroy Merlin, Auchan si Decathlon, in ciuda indemnurilor la ratiune, in ciuda accesului masiv la informatie al liderilor acestora, nici nu se gandesc sa-si intrerupa bunastarea in Rusia, chiar daca asta inseamna alimentarea in continuare a masinii de razboi a lui Putin.

Vladimir Putin este un om imbolnavit de propria-i imaginatie, de propriile nostalgii sovietice ale tineretii sale. Militarii lui Putin, in pauza dintre doua violuri, o crima si o spargere de magazin sau apartamente in Ucraina se ascund in spatele “noi nu stiam unde mergem”. Rusul de rand minte si se protejeaza cu “noi nu avem acces la informatie iar protestul aici in Rusia este foarte periculos”.

Dar sefii Societe Generale, Leroi Merlin, Auchan si Decathlon, oare ce scuza au?

Poate ca isi vor pastra o vreme cifrele in Rusia aceste companii dar cel putin eu si familia mea nu vom mai intra in magazinele lor o buna perioada. Si sper ca multi dintre cei care inteleg ce se intampla sa priceapa si ca painea si cutitul sta in mainile noastre vis-a-vis de acesti capitalisti cinici de nationalitate franceza.

Au castigat un rus care face planuri in fiecare cum sa le raneasca tara si au pierdut un roman (pe mine, cel putin) care nu poate accepta un asemenea comportament.

Dezamagit si dezgustat nu am sa fac discursuri diplomatice despre asemenea entitati franceze. Precum presedintele lor care este atat de disperat sa pastreze contactul cu Putin incat o sa ramana definitiv cu coloana incovoiata dupa alegerile de peste cateva saptamani. Aproape ca noua, romanilor, a ajuns sa ne fie jena de umilintele prin care trece liderul Frantei in fiecare contact cu Vladimir Putin, asta in timp ce UK si SUA au un mesaj foarte clar: omul (Putin) este nefrecventabil, pur si simplu!

Francezii isi umfla pieptul cand canta La Marseillaise, imnul lor national si probabil cel mai frumos imn national de pe planeta Pamant.

Pacat doar ca in acordurile imnului lor minunat, aceasta tara mare, frumoasa, mandra si plina de istorie glorioasa nu a invatat sa se comporte mai sus de un umil servitor hraparet la usa Tarului Putin.

Eram in Ucraina cand a sosit unul dintre putinele ajutoare franceze, un numar de ambulante si masini de pompieri. Dar, domnule Macron, cu masini utilitare nu se tine comunismul departe de Europa!

Nu ne ramane decat sa asteptam o trezire nationala in Franta. S-a mai intamplat asta in istorie.

Intre tip sunetele La Marseillaise se amesteca cu urletele copiilor ucraineni ramasi fara tata si fara casa, fara ca liderilor de mari companii franceze sa se emotioneze vreun pic!

Razvan Corneteanu a fost CEO al Adevarul Holding si lucreaza de 18 ani in Ucraina

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: