Jocul pervers al Rusiei in Republica Moldova. Dan Dungaciu arata cum a fost posibil sa castige Maia Sandu in primul tur

analize

Federatia Rusa nu s-a implicat major in primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, pentru ca „nu a dorit”, o dovada in acest sens fiind si prezenta scazuta la vot in diaspora din Rusia, apreciaza analistul de politica externa Dan Dungaciu.

„Una peste alta, scuturate bine si privite lucid, sprijinul, ajutoarele din partea Rusiei n-au fost la un nivel extrem de inalt si s-a vazut foarte clar in ziua alegerilor ca sectiile de votare de la ambasadele Republicii Moldova din Federatia Rusa au fost goale. Asta inseamna si o neimplicare a Moscovei”, a declarat analistul pentru Agerpres.

El afirma ca ramane de vazut in ce masura dezbaterea dinaintea turului doi al alegerilor „va deveni geopolitica cu adevarat”.

„In pofida a tot ce s-a spus, mai ales in presa de la Bucuresti, care citeste extrem de reductionist realitatea din Republica Moldova, adica e un soi de batalie intre Federatia Rusa si pro-europenii de la Chisinau, Federatia Rusa nu a punctat major, pentru ca nu a dorit. Nu i-a dat lui Igor Dodon niciun sfant din cele 200 de milioane de dolari promise, nu i-a dat nici macar un litru de motorina din cele 50.000 de litri promisi pentru fermierii moldoveni”, afirma Dan Dungaciu.

Potrivit lui Dungaciu, „lui Dodon nu i s-a dat din partea Moscovei, cum Moscova ar fi putut sa dea daca il imbratisa la modul absolut pe Igor Dodon ca si candidatul ei”.

Dungaciu apreciaza ca presa are o perceptie simplificata asupra situatiei din tara vecina, potrivit careia „Moscova vrea sa castige toata puterea in Republica Moldova”.

Potrivit analistului, „Federatia Rusa nu vrea sa castige toata puterea in Republica Moldova, pentru ca asta ar presupune o gestionare inclusiv economica a Republicii, ceea ce Moscova nu vrea sa faca”. Federatia Rusa vrea sa castige parghiile strategice in Republica Moldova, lasand parghiile economice pe seama Uniunii Europene. Adica ea e cu controlul, Uniunea Europeana e cu banii”, arata Dungaciu.

Dungaciu face si o comparatie cu alegerile prezidentiale din 2016 si apreciaza ca de data aceasta „Maia Sandu are prima sansa”. „Atunci a avut un adversar mult mai periculos, pentru ca Dodon avea un patron redutabil, adica pe Vladimir Plahotniuc (…), care l-a ajutat cu toata reteaua sa financiara, umana, mediatica sa castige alegerile”, arata analistul.

Mai mult, el arata ca ipoteza pentru scrutinul din 15 noiembrie ar trebui sa fie ca „turul doi este o alta alegere”.

„Nu se distribuie voturile matematic din turul intai spre turul doi, pentru ca miza principala este a acelui electorat care nu a participat la turul intai”, arata Dungaciu.

Totodata, el vorbeste si de o eventuala impartire a voturilor candidatului care s-a clasat al treilea la alegerile de duminica.

„Eu cred ca, indiferent ce va spune Renato Usatii, voturile lui nu merg toate la Dodon sau nu merg automat. Sondajele ne spun ca merg cam 75% la Dodon. Restul sau nu se duc la Dodon sau se pot duce la Maia Sandu”, arata Dungaciu.

In privinta unui eventual sprijin acordat lui Igor Dodon, analistul de politica externa vorbeste de „acordul Federatiei Ruse”.

„Mesajele care vor fi date de catre Renato Usatii vor fi influentate de maniera in care acesta se va relationa cu Moscova si cu gruparea Plahotniuc-Sor. Daca acestia vor bate palma (…) pentru a-l sprijini pe Igor Dodon in turul al doilea, atunci vom vedea mesaje in consecinta (…) pentru ca se va face totul evident si cu acordul Federatiei Ruse”, spune Dan Dungaciu.

El afirma ca in turul doi trebuie urmarit ce se va intampla la votul din diaspora din Federatia Rusa si daca va exista o mobilizare in Transnistria.

Dungaciu arata ca discursul celor doi candidati este unul „fara geopolitica”.

„Niciunul dintre ei nu vorbeste un limbaj geopolitic. Maia Sandu, pe de o parte vorbeste despre un Igor Dodon care e corupt, incompetent si putin unealta a Moscovei. Igor Dodon vorbeste si el foarte impaciuitorist, aproape ‘la doua capete’, vorbind despre Republica Moldova asezata intre Est si Vest, fabuland un pic, este o mireasa frumoasa pentru care se lupta si Occidentul si Rusia. E o aiureala, nu se lupta nimeni pana la capat pentru Republica Moldova, dar fabulatia asta prinde foarte bine pentru a intari naratiunea moldovenista”, arata Dungaciu.

Expertul afirma ca „e foarte interesant daca o sa apara, in aceasta agenda de dezbatere, tema unionista si tema Federatiei Ruse, pentru ca exista publicuri pe care Maia Sandu nu le poate rata”.

„Cred ca aceste mesaje vor trebui sa fie spuse, mai ales daca vom simti sau vom vedea ca exista o intruziune a Federatiei Ruse tot mai apasata in turul doi din Republica Moldova. Repet, in turul intai n-a existat la dimensiunile pe care o buna parte a presei din Romania si nu numai din Romania a sugerat-o”, afirma Dan Dungaciu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: