Joe Biden, anunt legat de Romania la Summit-ul G7. Sprijin financiar suplimentar pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR)
Statele Unite intentioneaza sa acorde un sprijin suplimentar de 99 de milioane de dolari Romaniei pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), a anuntat, sambata, la Summit-ul G7 presedintele Joe Biden.
Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potential sprijin de pana la 99 de milioane de dolari catre RoPower Nuclear SA, bazandu-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrala cu reactoare modulare mici (SMR) din Romania, folosind tehnologia companiei americane NuScale Power si serviciile de inginerie si constructii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare, potrivit News.
Anuntul a fost facut la G7 de catre presedintele SUA Joe Biden.
Impreuna cu manifestarile de interes din partea partenerilor publici si privati din Japonia, Republica Coreea si Emiratele Arabe Unite, sprijinul initial pentru proiect insumeaza pana la 275 de milioane de dolari, potrivit unui fact sheet publicat de Casa Alba, referitor la Parteneriatul pentru infrastructura si investitii globale la Summit-ul G7.
Sprijinul american pentru dezvoltarea SMR in Romania consta in 4 miliarde de dolari.
Aceste angajamente, impreuna cu noile angajamente din partea Romaniei, sprijina achizitia de materiale cu timp lung de fabricatie, finalizarea analizei de inginerie si proiectare front-end (FEED), furnizarea de experti in managementul proiectelor si activitatile de reglementare ale centralei.
In plus, DFC si U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un potential sprijin de pana la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea proiectelor.
Cand va fi construita, centrala cu SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranzitia catre energie curata, va crea mii de locuri de munca si va consolida securitatea energetica europeana, respectand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta nucleara, securitate si neproliferare.