Joe Biden s-a angajat ca SUA sa apere Filipinele in cazul unui „atac” in Marea Chinei de Sud

externe

Joe Biden, SUA, apara, Filipine, atac, Marea Chinei de Sud

Intr-un avertisment destinat clar Beijingului, presedintele american, Joe Biden, s-a angajat joi, in cursul unui summit fara precedent cu liderii japonez si filipinez, sa apere Filipinele in cazul unui „atac” in Marea Chinei de Sud.

Presedintele american a declarat ca „orice atac impotriva unui avion, unei nave sau fortelor armate filipineze in Marea Chinei de Sud va declansa punerea in aplicare a tratatului de aparare reciproca” care leaga Washingtonul si Manila.

Cateva ore mai tarziu, cei trei lideri si-au exprimat intr-un comunicat comun „profunda ingrijorare in fata comportamentului periculos si agresiv al Republicii Populare Chineze in Marea Chinei de Sud”, declarandu-se preocupati, in special „de militarizarea teritoriilor castigate si de revendicarile maritime ilegale” in aceasta regiune strategica.

Presedintele Joe Biden i-a primit la Casa Alba pe presedintele filipinez, Ferdinand Marcos, si pe premierul Fumio Kishida cu ocazia unui summit trilateral fara precedent, pe fondul unor incidente in serie care au implicat China in aceasta zona maritima tensionata.

„Angajamentul Statelor Unite fata de securitatea Japoniei si a Filipinelor este neclintit”, a mai spus democratul de 81 de ani, citat de CNN.

El a vorbit despre obiectivul comun al unei regiuni Asia-Pacific „libera, deschisa, prospera si sigura”, expresia de-acum obisnuita a americanilor pentru a se referi la proiectele considerate, dimpotriva, periculoase si agresive de catre China.

Este de asteptat ca Beijingul sa respinga aceste comentarii.

Autoritatile chineze au reactionat deja virulent la anuntul, facut miercuri, privind intensificarea cooperarii militare dintre Statele Unite si Japonia.

„Statele Unite si Japonia, fara a tine seama de gravele preocupari ale Chinei, au defaimat si atacat China in privinta Taiwanului si a problemelor maritime”, a declarat intr-un briefing de presa obisnuit o purtatoare de cuvant a ministerului chinez de externe, Mao Ning.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: