externe

Joe Biden si Donald Trump au convenit sa aiba doua dezbateri prezidentiale, in iunie si septembrie

Ultima data cand presedintele Biden sau fostul presedinte Donald Trump au participat la o dezbatere prezidentiala a fost in urma cu aproape patru ani, cand s-au incurcat in Tennessee, in plina pandemie COVID-19. Acum, Biden si Trump sunt in sfarsit pregatiti sa se intalneasca din nou. Iata ce va fi diferit de aceasta data – si de ce conteaza.

Miercuri, Biden a postat un videoclip pe retelele de socializare, provocandu-l pe Trump „fa-mi ziua mai buna, amice” si cerandu-i sa aiba doua dezbateri inainte de alegerile din noiembrie. „Asa ca hai sa alegem datele, Donald”, a spus presedintele, adaugand ca „am auzit ca esti liber miercuri – singura zi in care Trump nu este obligat sa fie prezent in instanta pentru procesul sau de la New York, transmite Associated Press.

Trump a raspuns imediat pe reteaua sa de socializare Adevarul, numindu-l pe Biden „cel mai SLAB orator cu care m-am confruntat vreodata”. „Spune-mi doar cand”, a scris Trump. „Voi fi acolo”.

In cateva ore, Biden si Trump au convenit provizoriu asupra a doua dezbateri: una pe 27 iunie la Atlanta, gazduita de CNN, si una pe 10 septembrie, gazduita de ABC News. Datele si detaliile vor fi definitivate dupa alte negocieri.

Intr-o scrisoare publicata miercuri dimineata, presedinta de campanie a lui Biden a prezentat conditiile sefului sau pentru dezbatere – pe care, deocamdata, toate partile par sa le fi acceptat. Acestia includ cateva mari rupturi cu traditia:

Biden a refuzat sa ia parte la programul obisnuit de trei confruntari pentru alegerile generale sponsorizate de Comisia pentru dezbateri prezidentiale, care au fost deja programate pentru 16 septembrie, 1 octombrie si 9 octombrie, si a propus in schimb ca candidatii sa negocieze direct intre ei si cu „organizatiile de presa” pentru a planifica doua dezbateri proprii.

Biden a declarat ca dezbaterile ar trebui sa inceapa mai devreme decat de obicei, in iunie, deoarece calendarul comisiei era prea tarziu pentru a influenta numarul tot mai mare de americani care participa la votul anticipat.

Si Biden a insistat ca dezbaterile sa aiba loc in interiorul „unui studio de televiziune doar cu candidatii si moderatorii” – si cu microfoane care se inchid atunci cand timpul alocat unui candidat se termina – mai degraba decat cu o „audienta in persoana [de] partizani si donatori galagiosi sau perturbatori”.

La inceput, Trump a refuzat conditiile lui Biden, scriind pe Truth Social ca „ar recomanda cu tarie mai mult de doua dezbateri si un spatiu foarte mare”.

Un alt motiv pentru stabilirea intalnirilor este ca, si daca candidatul independent Robert F. Kennedy Jr. ajunge la 15% in sondajele nationale – unul dintre pragurile obisnuite pentru a se califica – Biden si Trump pot, potential, sa-l blocheze de la aparitie. „Ei incearca sa ma excluda de la dezbaterea lor pentru ca se tem ca as putea castiga”, a declarat Kennedy intr-un comunicat. „Tinerea candidatilor viabili in afara scenei dezbaterilor submineaza democratia”.

Ambii candidati vor fi probabil desemnati oficial atunci cand vor urca pe scena in iunie. Trump a sarit peste toate cele cinci dezbateri primare ale Partidului Republican din 2024; in calitate de presedinte, Biden a dat mult mai putine interviuri decat predecesorii sai. Dar prin stabilirea unor asteptari atat de scazute pentru Biden – „Nu poate pune doua propozitii impreuna!” a spus Trump miercuri – fostul presedinte ar putea sa se pregateasca pentru o repetare a situatiei din 2020, cand alegatorii au parut sa prefere comportamentul elegant al lui Biden in locul intreruperilor constante ale lui Trump. Biden, la randul sau, spera ca, controland termenii dezbaterii, poate atenua ingrijorarile legate de varsta si de leadership-ul sau – in timp ce le va reaminti alegatorilor de ce l-au respins pe Trump in 2020.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Ceasul sovietic pe care l-a purtat la mana Nicolae Ceausescu va fi scos la licitatie in aceasta luna, la Bucuresti. Pretul de pornire este de 500 de euro

Aproape de finalul acestei luni, Artmark va organiza o noua licitatie unde va fi prezentat…

8 minute ago

Guvernul de la Hong Kong a anulat pasapoartele a sase activisti pro-democratie, care au fugit in Marea Britanie

Guvernul din Hong Kong a anuntat miercuri anularea pasapoartelor a sase activisti pro-democratie care "au…

23 de minute ago

Secretarul general NATO va efectua o vizita-surpriza la Budapesta, pentru a discuta cu premierul Viktor Orban despre ajutorul acordat ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a incerca sa gaseasca…

37 de minute ago

Papa Francisc si premierul italian Narendra Modi vor participa la summitul G7 din Italia, care incepe joi

Papa Francisc si premierul indian Narendra Modi se vor numara printre invitatii G7, de joi…

53 de minute ago

Rusia patruleaza cu submarine prin Marea Neagra dupa ce vasele sale au fost alungate de rachetele Ucrainei. Trei au rachete de croaziera

Rusia a inceput sa foloseasca submarine pentru a patrula in Marea Neagra dupa ce a…

11 ore ago

Grecia: Premierul Kyriakos Mitsotakis sugereaza o posibila remaniere a cabinetului dupa rezultatele dezamagitoare de la alegerile europene de duminica

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat marti ca ar urma o remaniere a cabinetului, spunand…

17 ore ago