Joe Biden spera la o incetarea a focului in Fasia Gaza „pana lunea viitoare”

externe

Joe Biden, acord, pace, Fasia Gaza, lunea viitoare

Presedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni ca spera sa se ajunga la o „incetare a focului” in razboiul dintre Israel si Hamas pana saptamana viitoare, referindu-se aparent la un posibil acord de armistitiu in baza caruia ostaticii detinuti de gruparea terorista care conduce Gaza din 7 octombrie ar urma sa fie eliberati.

„Ei bine, sper ca pana la sfarsitul weekendului. Consilierul meu pe probleme de securitate nationala mi-a spus ca suntem aproape. Suntem aproape. Nu am terminat inca”, a declarat Biden reporterilor cand a fost intrebat cand crede ca ar putea incepe o incetare a focului. „Iar speranta mea este ca pana lunea viitoare [4 martie] vom avea o incetare a focului”, a adaugat el.

Biden a facut aceste comentarii la o gelaterie din New York, dupa ce a inregistrat o aparitie la emisiunea „Late Night With Seth Meyers” de pe NBC. Declaratiile au fost facute cu o zi inainte de alegerile primare prezidentiale din Michigan, care vor oferi un test serios al capacitatii lui Biden de a gestiona disensiunile din cadrul Partidului Democrat cu privire la raspunsul sau la razboiul dintre Israel si Hamas.

Un oficial american a declarat luni ca negociatorii americani au facut presiuni mari pentru a obtine un acord de pauza pentru ostatici pana la inceputul Ramadanului, pe 10 martie, iar inalti oficiali americani au lucrat la aceasta problema saptamana trecuta. Optimismul parea sa se nasca in urma intalnirilor dintre israelieni si qatarezi, a spus oficialul.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat a fost mai precaut in evaluarea sa potrivit careia un acord privind ostaticii care sa opreasca luptele ar putea fi incheiat inainte de Ramadan, afirmand mai devreme luni ca „depinde de Hamas”.

„Credem ca un acord este posibil si speram ca Hamas va fi de acord cu unul”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al departamentului, Matthew Miller, citat de cotidianul The Times of Israel.

In public, Israelul si Hamas au continuat sa adopte pozitii foarte diferite cu privire la un posibil armistitiu, in timp ce se invinuiesc reciproc pentru intarzieri.

Mai multe rapoarte ale presei evreiesti de luni au indicat un pesimism tot mai mare in randul inaltilor oficiali israelieni cu privire la perspectivele unui acord privind acordul privind ostaticii, in timp ce Hamas parea sa semnaleze ca nu va accepta ultima propunere.

Canalele israeliene au citat oficiali de rang inalt care au declarat ca Israelul a fost informat ca acordul-cadru elaborat vineri la Paris de mediatorii israelieni, americani, egipteni si qatarezi „nu corespunde cu cererile Hamas”. Canalul 12 a declarat ca liderii Hamas din strainatate au indicat ca exista „linii rosii” pe care propunerea le-a depasit si pe care nu le vor accepta.

Hamas nu a prezentat inca un raspuns oficial la propunerea de la Paris.

Acordul-cadru de la Paris ar implica, potrivit rapoartelor, eliberarea de catre Hamas a 40 de ostatici, inclusiv femei, copii, soldati de sex feminin si persoane in varsta sau bolnave, in schimbul unei pauze de sase saptamani in lupte si a eliberarii de catre Israel a sute de condamnati palestinieni pentru terorism.

Un punct de blocaj cheie pare sa fie insistenta Israelului ca orice acord de armistitiu temporar nu va garanta sfarsitul razboiului, in timp ce Hamas cere tocmai acest lucru. Ierusalimul a promis ca nu-si va opri eforturile pana cand nu va fi dezmembrat grupul terorist din Gaza. Acesta a jurat sa distruga Hamas dupa masacrele din 7 octombrie care au declansat razboiul.

Potrivit unui raport publicat luni de Al Jazeera, Israelul a acceptat, in cadrul acordului de la Paris, sa elibereze aproximativ 400 de prizonieri palestinieni – printre care teroristi condamnati pentru crime „grave”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: