Johnson ar putea fi dat jos din fruntea guvernului britanic, conservatorii decid astazi daca il inlocuiesc. Potentialii noi premieri ai Marii Britanii

externe

Premierul britanic Boris Johnson va face obiectul unei motiuni de cenzura luni seara, dupa ce a fost atins pragul necesar de parlamentari conservatori, a anuntat luni Graham Brady, presedintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, structura responsabila pentru probleme de organizare interna, transmit Reuters, AFP si DPA, citate de Agerpres.

”Pragul de 15% dintre parlamentari care solicita un vot de incredere in seful Partidului Conservator a fost depasit”, a declarat Graham Brady intr-un comunicat.

Procedura de vot se va desfasura intre orele locale 18:00 si 20:00 (17:00 si 19:00 GMT), iar rezultatul va fi anuntat la scurt timp.

”In aceasta seara exista sansa de a se pune capat lunilor intregi de speculatii si de a permite guvernului sa traga o linie si sa mearga mai departe. Prim-ministrul saluta oportunitatea de a-si prezenta cazul in fata membrilor parlamentului si a le aminti faptul ca, atunci cand sunt uniti si concentrati pe chestiuni care conteaza pentru alegatori, nu exista o forta politica mai impresionanta”, a declarat un purtator de cuvant al premierului Boris Johnson.

Sefa diplomatiei britanice Liz Truss si-a exprimat sprijinul pentru premierul Boris Johnson inaintea votului de luni seara. ”Prim-ministrul are 100% sustinerea mea in votul de azi si incurajez puternic colegii sa il sprijine. El a gestionat redresarea post-COVID si sprijinul pentru Ucraina in fata agresiunii ruse si a prezentat scuze pentru greselile facute. Acum trebuie sa ne concentram pe cresterea economica”, a scris Truss pe Twitter.

Si ministrul finantelor Rishi Sunak a afirmat ca il sustine pe Johnson. ”De la campania de vaccinare pana la raspunsul nostru la agresiunea rusa, prim-ministrul a dat dovada de leadershipul solid de care are nevoie tara noastra”, a explicat Sunak pe Twitter.

Truss si Sunak sunt vazuti drept potentiali succesori daca Boris Johnson va fi destituit. Acesta se confrunta cu o presiune in crestere pe plan intern, mai ales dupa dezvaluirile privind petrecerile desfasurate la resedinta din Downing Street in plin lockdown la nivel national impus de pandemia de COVID-19. Boris Johnson chiar a primit o amenda de la politie pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Pentru destituirea sefului executivului britanic este necesar ca 180 de parlamentari conservatori sa voteze contra lui, prag despre care unii membri ai Partidului Conservator afirma ca ar fi dificil de atins. In cazul in care motiunea va trece, atunci Partidul Conservator va trebui sa organizeze o competitie interna pentru desemnarea unui succesor.

Pe 21 aprilie, legislativul britanic a lansat o ancheta impotriva premierului Boris Johnson, acuzat ca a indus in eroare legislativul de la Londra prin reactiile sale initiale la informatii conform carora a incalcat masurile de combatere a epidemiei de coronavirus. Johnson a prezentat scuze in parlament pentru ca a participat la o petrecere in gradina din Downing Street 10, in timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarand ca regreta ce a facut si ca a crezut ca intalnirea respectiva, desfasurata in 20 mai 2020, era o reuniune de munca.

Conform mai multor media, petrecerea respectiva ar fi fost organizata in gradina din Downing Street pe 20 mai 2020 in prezenta liderului conservator si a sotiei sale, Carrie, intr-o perioada cand interactiunile sociale erau limitate drastic.

In mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau intalni decat cu o singura persoana in afara locuintei, intr-un loc public, in exterior si cu conditia de a pastra o distanta de doi metri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: