„Joi, o treime dintre procurorii DNA pleaca acasa”. Inclusiv Alexandra Lancranjan. Ce se mai poate face

news

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca, de joi, o treime dintre procurorii DNA vor trebui sa plece acasa, ca urmare a prevederilor oronantei de urgenta pe justitie. Guvernul PSD-Dragnea a inclus o prevedere care spune ca procurorii DNA trebuie sa aiba o vechime de 10 ani in activitatea de procuror.

„Joi, procurorii respectivi pleaca acasa. Si trebuie sa ne gandim ca nu e vorba doar despre dosarele ramase, ci si despre faptul ca oamenii acestia au contracte, s-au mutat cu familiile. Ei ce fac? Joi li se va spune: ‘Trebuie sa plecati toti de unde ati venit'”, a declarat Danilet intr-un interviu pentru ziare.com.

Intrebat ce mai pote fi facut, Danilet a enumerat cateva solutii, insa a mentionat ca prevederile ordonantei incep sa produca efecte.

„Presedintele poate sa invoce un conflict intre autoritatile statului pentru ca Guvernul intervine si afecteaza grav o institutie fundamentala a statului, cum este Ministerul Public.

Apoi, Avocatul Poporului poate sa sesizeze neconstitutionalitatea acestei ordonante de urgenta, care nu este motivata cu privire la urgenta si prin care Guvernul incalca atributiile altei puteri in stat – Legislativul.

Pe de alta parte, o ordonanta de urgenta intra in vigoare dupa ce se publica in Monitorul Oficial si se inregistraza oficial la Senat. Asta inseamna ca se intra intr-o procedura rapida de analizare in Parlament, care poate dura cateva saptamani si la finalul careia ordonanta sa fie respinsa”, a mentionat Danilet.

DNA a transmis CSM, marti, un punct de vedere in legatura cu prevederile ordonantei pe justitie in care avertizeaza ca aplicarea retroactiva a acestora este neconstitutionala. In cazul in care aceste prevederi s-ar aplica, DNA ar pierde un numar consistent de procurori.

Guvernul a marit de la 8 la 10 ani conditia de vechime pentru ca un procuror sa poata activa in DNA. Tot in aceiasi ordonanta s-a prevazut ca procurorii pot ramane in DNA numai daca indeplinesc noile conditii prevazute in legea de organizare judiciara.

”(…) In cazul aplicarii acestui articol, 34 de procurori din cadrul directiei, din care 24 numiti si 10 delegati, vor fi afectati de dispozitiile art. VII mai sus mentionat (…) In cazul excluderii perioadei cat procurorii au avut calitatea de auditor de justitie din vechimea necesara numirii in cadrul directiei in afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, inca 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani”, afirma DNA in materialul transmis catre CSM.

Impactul asupra activitatii institutiei este, de fapt, mult mai mare, avand in vedere ca procurorii vizati de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce inseamna ca vor pleca 57 din cei 100 de procurori care lucreaza efectiv dosare, adica DNA va pierde aproape 60% din forta de munca efectiva doar in cazul aplicarii noilor conditii de vechime.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: