Joi, prima sedinta de guvern. Iohannis joaca tare, si-a creat motiv sa fie prezent la sedinta Guvernului

politica

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis marti o scrisoare prim-ministrului Viorica Dancila, in care ii solicita includerea pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Guvern a subiectului protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor romani aflati in Marea Britanie. Urmatoare sedinta de guvern va avea loc joi, iar prezenta acestui subiect pe masa Executivului ii va permite presedintelui sa participe la sedinta pentru a impiedica adoptarea OUG de amnistie si gratiere.

„Dupa cum cunoasteti, principalul obiectiv al Romaniei in cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana este protejarea drepturilor si intereselor celor peste 400.000 de romani aflati in aceasta tara.

In urma negocierilor desfasurate intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere in cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, in masura in care va fi ratificat de catre Parlamentul britanic si va fi aprobat de catre Consiliul UE si Parlamentul European, va asigura o protectie inalta a drepturilor cetatenilor europeni, inclusiv romani, aflati in Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evolutii din Marea Britanie, inclusiv amanarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de catre Parlamentul Marii Britanii.

In aceste conditii, autoritatile romane trebuie sa fie pregatite pentru a putea obtine cele mai bune conditii posibile pentru cetatenii romani din Marea Britanie in orice scenariu.

In situatia in care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare masuri atat la nivel european, cat mai ales la nivel national, pentru asigurarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie. In acest caz, la nivel national, vor trebui intreprinse urgent demersuri atat la nivel legislativ, cat si la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cat mai inalt posibil, pentru cetatenii romani aflati in Marea Britanie.

Avand in vedere aceste elemente, va solicit sa includeti subiectul protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor romani aflati in Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei sedinte de Guvern”, se afirma in scrisoarea lui Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca va merge la sedintele de Guvern, dupa ce a constatat „o dorinta de colaborare” din partea prim-ministrului Viorica Dancila.

„Am solicitat agenda (sedintei de Guvern – n.r.). Cred ca trebuie sa vedem lucrurile un pic in perspectiva. Ne pregatim pentru presedintie (a Consiliului UE – n.r.) si, chiar daca suntem pregatiti, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de alta parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinta de colaborare, ca sa zic asa, in repetate randuri m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora. Voi merge la sedintele de Guvern”, a precizat Klaus Iohannis, la Viena, unde participa la Forumul la nivel inalt Europa – Africa.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dancila, prin care i-a solicitat agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului.

„In vederea exercitarii prerogativelor stabilite de art. 87 din Constitutie, va solicit sa imi transmiteti agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului. Invederez ca obligatia comunicarii este prevazuta de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/ aprobarii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 561/2009”, arata seful statului in scrisoare.

Klaus Iohannis sublinia ca, potrivit dispozitiilor mentionate, agenda de lucru a sedintei Executivului se comunica autoritatilor publice interesate, impreuna cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum si documentele insotitoare respective, cu cel putin 24 de ore inainte de ziua sedintei Guvernului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: