Jonas, lunetistul danez care afirma ca a eliminat aproape 100 de militari rusi in Ucraina: „Am facut tot ce am putut”

externe

Jonas, unul dintre danezii care s-au oferit voluntari in Ucraina pentru a lupta de partea ucrainenilor impotriva invaziei rusesti, afirma intr-un interviu pentru TV 2, post din tara sa, ca a reusit sa elimine aproape 100 de militari rusi.

Antrenat in fortele armate, este un tragator experimentat si, de-a lungul anilor, a participat la mai multe conflicte in punctele fierbinti ale lumii.

„Jonas” nu este numele sau real, dar, intrucat se afla inca in Ucraina, el apare sub anonimat, pentru propria sa siguranta. TV 2 ii cunoaste identitatea si a vazut dovezi ca acesta se afla in Ucraina si ca face parte din armata ucraineana.

El spune ca a fost pe linia frontului, la periferia orasului Mariupol din sud-estul Ucrainei. „Adevarul este ca ne luptam pentru fiecare centimetru. Adevarul este ca pierdem sange si vieti. Dar rusii sunt cei care varsa cel mai mult sange in aceasta situatie”, spune Jonas.

O parte din echipamentul lui Jonas din Ucraina:

Ucraina sustine ca aproximativ 18.600 de soldati rusi si-au pierdut viata in Ucraina, in timp ce ultimul bilant al Rusiei raporteaza doar 1.351 de morti. Surse internationale din cadrul NATO estimeaza ca cifra reala este intre 7.000 si 15.000 de rusi morti.

Multi dintre acestia au murit ca urmare a actiunilor lui Jonas: „Am facut tot ce am putut. Sa spunem asa”. El spune ca a ucis un numar de soldati rusi „de doua cifre bune”: „Dar dati-mi o saptamana si sa vedem daca nu ajungem la trei cifre”.


Jonas isi aminteste in mod special intalnirea cu un soldat rus, in varsta de doar 18 ani, care i-a spus ca acasa, in Rusia, lucra ca programator de calculatoare si care i-a spus clar ca nu-si dorea deloc sa fie in Ucraina: „Nu pot sa va spun ce mi-a spus, dar in dimineata urmatoare a fost ingropat. Aceste lucruri te urmaresc”, spune Jonas.

Danezul spune ca trebuie sa fii construit intr-un anumit fel pentru a face ceea ce face el. Pentru a putea functiona intr-o zona de razboi. El subliniaza ca mirosul de la Mariupol este unul dintre lucrurile de care este greu de scapat. Un miros de reziduuri de rachete arse combinat cu mirosul de carne in putrefactie.

„Sunt cadavre peste tot acolo jos. Cred ca si eu ma pricep sa tin emotiile in afara acestui subiect, dar avem povesti despre oameni care isi mananca animalele de companie pentru a supravietui, iar asta m-a afectat”, spune Jonas.

Intr-o filmare realizata marti, saptamana aceasta, el se deplaseaza pe un camp impreuna cu alti soldati din armata ucraineana. In mijlocul campului, o masina sta abandonata. Masina este ciuruita de gloante, iar geamurile sunt sparte. In interiorul si in exteriorul masinii sunt abandonate bunurile civililor care se aflau in masina si care au incercat sa scape de un atac. Printre altele, exista mai multe piese de imbracaminte pentru copii.

„Intreaga familie a fost pur si simplu distrusa. Este oribil. Cine naiba face asa ceva?”, spune Jonas.

In legatura cu decizia sa de a calatori in Ucraina si de a se alatura razboiului, danezul spune ca vede invazia Rusiei ca pe un atac la adresa intregii Europe. Si, potrivit lui Jonas, familia sa de acasa, din Danemarca, este mandra de el.

„Cand am plecat, i-am spus tatalui meu, iar el a fost atat de fericit sa auda asta. Plansese cand se uitase la stirile de la televizor. Asa ca nu a existat niciun moment in care sa spuna ca nu crede ca nu ar trebui sa o fac”, a aratat lunetistul.

Nu se stie acum exact cati danezi au plecat in Ucraina pentru a lupta in razboi. Ambasadorul Ucrainei in Danemarca, Mykhailo Vydoinyk, a declarat in martie ca stia de peste 100 de cazuri. Dar nu este clar cati au mai plecat fara stirea autoritatilor.

Ministerul Justitiei a declarat ca nu exista niciun obstacol legal pentru a calatori din Danemarca in Ucraina pentru a participa la operatiuni de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: