Josep Borrell: Planul Israelului de a distruge Hamas nu functioneaza, sunt necesare discutii de pace

externe

josep borrell, ue

Planul Israelului de a distruge gruparea islamista palestiniana Hamas in Gaza nu functioneaza, iar Uniunea Europeana trebuie sa continue eforturile pentru o „solutie cu doua state”, in ciuda opozitiei israeliene, a declarat, luni, Josep Borrell, Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, potrivit Reuters.

Premierul israelian a reafirmat duminica linia dura impotriva oricarui stat palestinian, care ar reprezenta „un pericol existential” pentru Israel. El a spus ca Israelul va continua sa insiste asupra controlului deplin de securitate asupra intregului teritoriu de la vest de raul Iordan, care va include Gaza si Cisiordania ocupata.

Borrell a vorbit la intalnirea lunara a ministrilor de externe ai UE, la care au participat, de aceasta data, omologii din Arabia Saudita, Egipt si Iordania si secretarul general al Ligii Arabe. Discutiile se vor concentra in principal asupra consecintelor atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului si asupra represaliilor din Gaza.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, si ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, au avut aparitii separate la intalnire.

„Care sunt celelalte solutii pe care le au in minte? Sa-i faca pe toti palestinienii sa plece? Sa-i omoare pe toti? Felul in care distrug Hamas nu este solutia pentru a face asta. Ei pecetluiesc ura pentru generatii de acum inainte”, le-a spus Borrell reporterilor, facand aluzie la obiectivul declarat al Israelului de a anihila Hamas.

Borrell a spus ca doreste sa continue eforturile internationale pentru a crea un proces care sa conduca la un stat palestinian care sa coexiste cu Israelul. Ultimele discutii in acest scop s-au prabusit acum un deceniu pe fondul neincrederii reciproce si intransigentei.

In urma ofensivei masive din Gaza, teritoriu mic si dens populat, au murit peste 25.000 de palestinieni, potrivit autoritatilor sanitare ale enclavei conduse de Hamas, a distrus zonele construite si a lasat majoritatea celor 2,3 milioane de oameni fara adapost.

Israelul a spus ca razboiul ar putea dura „multe luni” si nu se va odihni pana cand Hamas nu va fi eradicat, toti ostaticii israelieni vor fi eliberati si Fasia Gaza nu va mai reprezenta o amenintare pentru securitate.

„Ne-am implicat in peste 30 de ani [de discutii] si uitati unde ne-a dus asta”, a declarat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, reporterilor, referindu-se la discutiile de pace intermitente israeliano-palestiniene care continua din anii 1990.

„Este momentul adevarului. Permitem ca o agenda radicala rasista sa dicteze viitorul sau ne unim si spunem ca drumul este clar, vrem pace pentru toata lumea si o solutie cu doua state este singura cale, mergem inainte si punem in aplicare aceast lucru?”

In scurte remarci adresate reporterilor, ministrul de externe israelian Katz a declarat ca se afla la Bruxelles pentru a discuta problema ostaticilor detinuti de Hamas si pentru a reafirma ca Israelul va desfiinta Hamas si va restabili securitatea nationala. Nu a raspuns la intrebari.

Inainte de intalnirea de la Bruxelles, cele 27 de tari membre au primit un document de discutie care sugereaza o foaie de parcurs catre pace in conflictul israeliano-palestinian.

In centrul planului se afla un apel pentru o „conferinta pregatitoare pentru pace” care urmeaza sa fie organizata de UE, Egipt, Iordania, Arabia Saudita si Liga Statelor Arabe, Statele Unite si Natiunile Unite fiind, de asemenea, invitate sa fie convocatori ai adunarii.

Conferinta ar avea loc chiar daca israelienii sau palestinienii ar refuza sa participe. Dar ambele parti ar fi consultate la fiecare pas al discutiilor, deoarece delegatii incearca sa elaboreze un plan de pace, sugereaza documentul.

Documentul intern arata clar ca un obiectiv cheie al unui plan de pace ar trebui sa fie infiintarea unui stat palestinian independent, „care traieste cot la cot cu Israelul in pace si securitate”.

Oficialii UE admit ca oficialii si diplomatii israelieni nu manifesta in prezent niciun interes pentru asa-numita solutie cu doua state, dar insista ca este singura optiune pentru o pace pe termen lung.

Partea palestiniana este profund divizata in legatura cu aceasta abordare, Autoritatea Palestiniana sustinuta de Occident, care exercita o autonomie limitata in Cisiordania, negociind cu Israelul, in timp ce rivalul AP, Hamas, a jurat distrugerea Israelului.

Documentul UE sugereaza, de asemenea, ca participantii la conferinta de pace ar trebui sa precizeze „consecintele” pentru ambele parti, in functie de acceptarea sau respingerea unui plan aprobat de adunare. Nu spune care ar putea fi aceste consecinte, desi UE are potentiale parghii.

Blocul este un furnizor important de ajutor economic pentru palestinieni si are un amplu acord de cooperare cu Israelul care include o zona de liber schimb. Unii oficiali au sugerat in mod privat ca ultimul aranjament ar putea fi folosit pentru a influenta Israelul.

„Cei care spun ca nu vor sa auda despre o astfel de solutie nu au venit cu nicio alternativa”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: