Judecatoarea Camelia Bogdan, anunt grav: „Am dovada ca Inspectia Judiciara lucreaza pentru interesele condamnatului Dan Voiculescu”

news

Camelia Bogdan, judecatoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA si care a fost exclusa din magistratura, a sustinut luni, la instanta suprema, la primul termen la care este analizata admisibilitatea raportului privind contestatia fata decizia de excludere a sa din magistratura, ca Inspectia Judiciara, respectiv seful acestei institutii, Lucian Netejoru, este in slujba lui Dan Voiculescu si lucreaza pentru interesele acestuia.

„Am primit de la Inspectia Judiciara (IJ) un raport. IJ, desi m-a deferit Sectiei pentru judecatori pentru ca as fi fost incompatibila, ca am predat in afara invatamantului universitar, din acest raport rezulta ca a refuzat sa apere reputatia sistemului judiciar si si-a exprimat opinia ca este posibila admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsa impartialitate generata de excluderea mea din magistratura. In aceste conditii, eu am dovada ca prin excluderea mea din magistratura s-a urmarit strangerea de dovezi de catre IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu sa castige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmarire penala”, a sustinut Camelia Bogdan, citata de news.ro.

Judecatoarea suspendata mai sustine ca in acest mod demonstreaza ca Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, lucreaza pentru interesele lui Dan Voiculescu. „Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnata unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu”, a mai sustinut Bogdan.

Intrebata daca a fost sau nu incompatibila cand a predat unor functionari din cadrul APIA legislatie anticoruptie, fosta judecatoare a negat. „Apararile sunt foarte clare. Exista practica inclusiv a ICCJ ca nu am cumulat functii si daca nu cumulezi functii nu poti deveni incompatibil. Am depus dovezi ca sunt expert al Comisiei Europene, primesc in continuare invitatii de la Comisia Europeana ca sa evaluez alte legislatii. In plus, mai este si actiunea prescrisa. CSM a emis o adresa ca nu are competenta sa investigheze incompatibilitatile magistratilor, singura institutie competenta fiind Agentia Nationala de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit sa se ajunga aici”, a incheiat Bogdan.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme compus din judecatoarele Gabriela Bogasiu, Rodica Susanu, Mihaela Tabarca, Mirela Politeanu si Rodica Florica Voicu urmeaza sa se pronunte pe admisibilitatea raportului intocmit de magistratul asistent pe aceasta speta. Potrivit legii, un complet de filtru analizeaza raportul asupra admisibilitatii in principiu a recursului depus de Bogdan. Urmeaza comunicarea catre partile cauzei a raportului asupra admisibilitatii in principiu a recursului si formularea de catre parti a unui punct de vedere scris cu privire la raport. Mai departe, raportul este examinat de catre completul de filtru, in Camera de consiliu, fara citarea partilor. Completul de filtru poate da urmatoarele solutii: anularea recursului, respingerea recursului, ca vadit nefondat, solutionarea fondului recursului in cazul in care se constata ca este admisibil, iar problema de drept nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In cazul in care nu poate fi pronuntata niciuna dintre solutiile mentionate, completul de filtru pronunta, in Camera de consiliu, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si fixeaza termen pentru judecata pe fond a recursului, cand vor fi citate si partile.

In februarie 2016, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat in cauza, au sustinut ca judecatoarea Camelia Bogdan este incompatibila deoarece a participat si predat la un seminar organizat de o asociatie care era finantata de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosar.

In 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis sa respinga sesizarea si au aratat ca nu exista nicio abatere disciplinara din partea judecatoarei. Decizia a fost insa infirmata de Lucian Netejoru, inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, care a decis sa transmita sesizarea la Sectia pentru judecatori a CSM. In argumentatia sa, Netejoru arata ca judecatoarea Camelia Bogdan ar fi incalcat articolul 99 din legea magistratilor, articol potrivit caruia constituie abatere disciplinara incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.

In februarie 2017, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan pentru incalcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv pentru „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”.

Decizia a fost atacata cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In dosarul ICA au fost condamnati definitiv, in 8 august 2014, de Curtea de Apel Bucuresti, Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, la opt ani de inchisoarem si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, la sapte ani de inchisoare. De asemenea, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de inchisoare si a fost eliberat conditionat in septembrie 2016.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: