politica

Judecatoarea Camelia Bogdan: „Averea lui Dan Voiculescu trebuie sechestrata pentru incalcarea statului de drept. Este eligibil pentru sanctiunile prevazute de Global Magnitsky Act”

Judecatoarea Camelia Bogdan, victorioasa la CEDO in cazul procedurii prin care Dan Voiculescu a reusit sa o excluda din magistratura, a afirmat miercuri ca averea lui Voiculescu ar trebui sa fie confiscata pentru incalcarea statului de drept. „Apreciez ca in cauza domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sanctiunile prevazute de Global Magnitsky Act, ce permit sanctiuni financiare si sechestrarea averilor pentru cei vinovati de incalcarea Statului de drept”, a declarat judecatoarea.

„Victoria de la CEDO reprezinta un moment istoric pentru justitia din Romania. CEDO a constatat ca nu am avut cale de atac impotriva suspendarii generate de o procedura in care domnul Dan Voiculescu a intervenit ca parte, prin Fundatia Facias, al carui beneficiar real este. Nu cred ca s-a mai auzit vreodata in istoria Statului de drept ca un judecator sa fie tras la raspundere de catre infractorul pe care l-a condamnat la inchisoare si de la care a confiscat pentru bugetul de stat 100 de milioane de Euro, pentru ca a predat anti-coruptie functionarilor Romaniei”, a declarat Camelia Bogdan in cadrul unei discutii cu membrii fundatiei Centrul Ratiu pentru Democratie, citata de ziare.com.

Potrivit judecatoarei, speta prezinta interes si pentru determinarea raspunderii celor care „favorizeaza cleptocratia”, prin impiedicarea recuperarii produsului infractiunii: „Avand in vedere ca autoritatile romane refuza sa recupereze prejudiciile la bugetul de stat, apreciez ca in cauza domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sanctiunile prevazute de Global Magnitsky Act, ce permit sanctiuni financiare si sechestrarea averilor pentru cei vinovati de incalcarea Statului de drept”.

Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura de doua ori. Prima data, in 8 februarie 2017, in urma unei decizii a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv ca s-ar fi aflat in incompatibilitate|conflict de interese.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori al Curtii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecatoarea sa fie sanctionata disciplinar prin mutarea, pe o perioada de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea de Apel Targu Mures, incepand cu data de 15 ianuarie 2018.

A fost exclusa pentru a doua oara din magistratura in aprilie 2018, pe motiv ca ar fi incalcat principiul repartizarii aleatorii a dosarelor. Recursul este pe rol la Curtea Suprema.

In 2018, Camelia Bogdan a fost distinsa cu Premiul Ion Ratiu pentru Democratie, oferit cu sustinerea Fundatiei Caritabile a Familiei Ratiu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Politisti batuti de fortele speciale cecene dupa ce au indraznit sa aresteze un ministru cecen. Ministrul a fost prins conducand in stare de ebrietate pe contrasens – Video

Ministrul cecen al Situatiilor de Urgenta a fost retinut in Daghestan pentru conducere sub influenta…

31 de minute ago

Nicusor Dan, despre scandalul Cirstoiu: „PSD incepe sa se delimiteze de el, electoratul PSD merge catre Piedone”

Edilul general, Nicusor Dan, afirma ca PSD incepe sa se delimiteze de Catalin Cirstoiu, candidatul…

13 minute ago

Cirstoiu ii acuza pe jurnalistii de la hotnews.ro de „manipulare si dezinformare”: „Articol mincinos si marsav”

Catalin Cirstoiu i-a acuzat joi pe jurnalistii de la hotnews.ro ca au publicat un articol…

19 minute ago

Firea isi freaca mainile: „In weekend se va discuta situatia lui Catalin Cirstoiu. Si cu siguranta se va lua o decizie”

Presedintele PSD Bucuresti, Gabriela Firea, a declarat joi ca situatia candidatului sustinut de PSD si…

58 de minute ago

Culmea cinismului: bugetarul milionar Negoita va planta lamai si portocali in sectorul 3, din mila fata de bucurestenii care au vazut Grecia doar in poze

Daca alti edili, precum Pandele sau Firea, duceau regimente intregi de pensionari, in vacante prin…

2 ore ago