Judecatoarea Girbovan s-a „socat” degeaba. Iata ce contine protocolul de colaborare incheiat intre SRI si Inalta Curte de Casatie si Justitie

news

Jurnalistii de la g4media.ro au obtinut informatii despre ce contine protocolul de colaborare pe care SRI l-a incheiat cu Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatoarea Dana Girbovan a anuntat, miercuri, ca este „socata” dupa ce a aflat de existenta acestui protocol.

Protocolul dintre Inalta Curte de Casatie si Justitie si SRI priveste strict aspectele tehnice ale sistemului informatic utilizat de judecatorii care aproba mandatele de siguranta nationala. Un inalt magistrat a declarat pentru G4Media.ro ca protocolul vizeaza “doar aspectele de ordin tehnica, de IT” si “nu are nimic de-a face cu decizia de emitere sau refuzare a emiterii mandatelor, care apartine strict judecatorilor”.

Presedintele UNJR, judecatorul Dana Girbovan, a spus, intr-o interventie prin videoconferinta in cadrul plenului CSM de miercuri, ca este socata de faptul ca ICCJ a semnat un protocol cu un serviciu de informatii si ca este „dincolo de imaginatia” sa ce ar putea contine acesta, cerand informatii.

„Am inteles ca au fost incheiate protocoale de catre Inalta Curte – sunt absolut socata, trebuie sa va marturisesc – de catre Inspectia Judiciara, CSM si procurorul general. In ceea ce priveste ICCJ, as vrea sa il intreb pe domnul Olaru cand a fost incheiat acest protocol si cu cine, cu care anume serviciu de informatii? (…) Pentru mine este absolut socant sa aflu ca ICCJ, care este varful puterii judecatoresti, presedintele Inaltei Curti reprezinta puterea judecatoreasca, a semnat protocoale de colaborare cu un serviciu de informatii, pentru ca este dincolo de imaginatia mea ce ar putea contine un astfel de protocol”, a spus Dana Girbovan in plenul CSM.

„Cu mare placere as face acest lucru. Am spus ca toata corespondenta pe care CSM a primit-o de la institutiile partenere, de la cele ale sistemului judiciar, este una clasficata. Sa diseminam acum in spatiul public data incheierii protocolului, obiectul acestui protocol, data potentialei denuntari, unilaterale sau bilaterale acestui protocol excede unui astfel de cadru. (…) Aceasta discutie sa o aveti cu presedinta Inaltei Curti, e cea mai in masura sa aiba acest dialog”, a raspuns vicepresedintele CSM, Codrut Olaru.

De asemenea, presedintele UNJR a mai spus ca e important sa se afle care sunt institutiile care au primit protocolul incheiat intre SRI si Parchetul General.

„Alta problema este vizata de protocolul de colaborare pe care il avem declasificat si pe care se poate discuta concret. (…) Parchetul sa faca public toate institutiile catre care s-a diseminat acest protocol, au fost facute cred ca 240 de exemplare. Deci, concret, catre cine a fost diseminat? A fost trimis parchetelor, instantelor, sa vedem si acest lucru”, a mai spus Dana Girbovan.

Vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a anuntat, in sedinta plenului Consiliului de miercuri, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, Inspectia Judiciara, CSM si Parchetul General au incheiat protocoale cu serviciile, celelalte entitati din justitie neavand astfel de protocoale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: