Judecatoarea Girbovan varsa otrava despre lupta anticoruptie chiar si de Paste: „Este tulburator sa vezi mai marele judecatorilor justificand un proces nedrept”

news

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, sustine, intr-o postare pe Facebook, ca „rastingnirea si mortea lui Iisus pe cruce, ca urmare a unui proces nedrept, este o buna ocazie de meditatie asupra rolului pe care il avem in infaptuirea dreptatii”, mentionand ca trebuie sa invatam importanta procesului drept.

„Rastignirea si moartea lui Iisus pe cruce, ca urmare a unui proces nedrept, este o buna ocazie de meditatie si introspectie asupra rolului pe care il avem si a responsabilitatii pe care o purtam fiecare in infaptuirea dreptatii. Ce trebuie sa invatam fiecare din procesul lui Iisus este importanta procesului drept, a fiecarui proces, a oricarui proces. (..) In viata de zi cu zi fiecare dintre noi suntem la un moment dat acuzat, martor, judecator sau parte din vocea publicului. Ca judecator, invatatura este cu atat mai necesara, pentru ca de modul in care fiecare dintre noi, judecatorii, ne indeplinim misiunea si rolul depinde pastrarea bunei oranduiri si a pacii sociale. Nu este sentiment mai greu de purtat de oameni decat acela al nedreptatii, cu atat mai mult al judecatii nedrepte”, scrie Girbovan.

„Citind Evanghelile, m-a izbit o fraza: ‘Si Caiafa era cel ce sfatuise pe iudei ca este de folos sa moara un om pentru popor’ (Luca 22, 14). Caiafa, in calitate de mare preot, era si conducatorul Sinedriului/Sanhedrinului, cel mai mare for de judecata la evrei, compus din 71 de judecatori. Este tulburator, de aceea, sa vezi mai marele judecatorilor (echivalentul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie de azi) justificand un proces nedrept si condamnarea unui nevinovat in numele unui bine general”, mai precizeaza presedintele UNJR.

Dana Girbovan sustine ca „justificarea raului in numele binelui este cel mai periculos mod de a perverti minti, inimi, constiinte, iar acest lucru il vedem si azi”.

„Exista apoi atitudinea lui Pilat, care a vazut si stiut nedreptatea, dar „s-a spalat pe maini”, pasand responsabilitatea multimii. Genul acesta de atitudine, de „a te spala pe maini” si intoarce capul in partea cealalta, este cea mai facila si periculoasa forma de derobare, de declinare a responsabilitatii judecatii catre multimi. Judecata facuta de multimi este mereu una emotionala, manipulata si manipulativa, prin urmare nedreapta”, mai scrie presedintele UNJR.

Judecatorul sustine ca dreptul din prezent are radacini puternice in dreptul iudaic, iar acesta, al randul lui, in justitia divina.

„Care mai este insa azi fundamentul regulilor? Uitati-va cu ce usurinta se bagatelizeaza azi in Romania prezumtia de nevinovatie sau dreptul la un proces echitabil. Or, cand vorbim despre „domnia legii” (stat de drept) asta inseamna nu doar ca „legea este egala pentru toti”, dar si ca nimeni nu e nici mai presus, dar nici mai prejos de lege. Calitatea actului de justitie, de aceea, se masoara nu atat in raport cu cei de la varful piramidei sociale, aparati de avocati de succes, ci cu cei de la baza. Importanta acestei egalitati in fata legii si a procesului echitabil, a fiecarui proces, a fost spusa de Moise inca de peste 3200 de ani in urma. Consecintele oricarui proces nedrept se rasfrang in timp, producand efecte negative extrem de grave inclusiv asupra altora decat cei judecati si asupra societatii”, spune magistratul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: