„Judecatoarea Mona Pivniceru a izbucnit in ras”. Tudorel Toader a fost atat de penibil in fata CCR incat cu toate presiunile lui Dragnea va fi imposibil sa-i fie admisa sesizarea

analize

Surse din CCR, citate de jurnalista Ioana Ene Dogioiu, afirma ca sunt presiuni politice uriase pentru a fi admisa sesizarea in cazul refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca pe Kovesi. Insa este imposibil pentru judecatori sa motiveze din punct de vedere juridic o asemenea decizie.

Dogioiu, una dintre cele mai bine informate jurnaliste despre actiunile din culisele sistemului judiciar, afirma ca „ca un prim raport a fost emis de dl Dorneanu marti si retras dupa o ora, atat din sistemul informatic, cat si printurile, inainte ca judecatorii sa fi avut macar timp sa-l vada”. Ea dezvaluie ca sunt presiuni „uriase” pentru ca sesizarea lui Toader sa fie admisa.

„Ceea ce se intampla la CCR este cu totul si cu totul fara precedent. Dupa cum spunea Liviu Dragnea, CCR a amanat solutia in cazul conflictului in privinta revocarii procurorului sef DNA. Cred ca este clar pentru toata lumea cine are controlul CCR.

Amanarea pentru 30 mai nu e insa neaparat una tactica sau motivata de volumul mare de informatie.

Din pacate, nici pentru ca nu ar exista majoritate: se pare ca este configurata, dupa cum se lauda acelasi Liviu Dragnea in partid. O majoritate politica, dupa cum CCR este conform Constitutiei, organism politic.

Greu spre imposibil este insa cu partea juridica.

Presiunile ca sesizarea sa fie admisa sunt uriase, spun surse din CCR, dar corpul tehnic (doar nu va imaginati ca motiveaza Valer Dorneanu cu mintea si mana lui), in frunte cu magistratul asistent Karoly Benke, doctorandul lui Tudorel Toader, are deocamdata insurmontabile dificultati sa motiveze cat de cat decent o admitere. Pur si simplu nu se poate, cu pastrarea unei minime aparente de legalitate.

Stiu si judecatorii CCR ca o asemenea aberatie va face inconjurul lumii rapid si trebuie sa aiba macar o aparenta de legalitate imposibil de gasit pana acum, oricat si-au batut capul.

Surse din CCR spun ca un prim raport a fost emis de dl Dorneanu marti si retras dupa o ora, atat din sistemul informatic, cat si printurile, inainte ca judecatorii sa fi avut macar timp sa-l vada. Era, se pare, un raport care nu putea sa ajunga la o concluzie, adica nu reusea sa motiveze nemotivabilul. In sedinta e joi s-a intrat fara un raport.

Si ceea ce inainte de sedinta din 10 mai era aproape imposibil, dupa pledoaria consilierei prezidentiale prof. univ. dr. Simina Tanasescu, a devenit absolut imposibil. Intr-o prestatie impecabila, dna Tanasescu a desfiintat punct cu punct sustinerile dlui Toader, demonstrand ca nu e niciun conflict. Celor care doresc sa vada o prestatie impecabila le recomand aici o vizionare care merita.

Umilinta ministrului a atins apogeul atunci cand dna Tanasescu a citat dintr-o opinie separata semnata de judecatorul constitutional Toader si in care sustinea fix pe dos fata de acum.

Judecatoarea Mona Pivniceru a izbucnit in ras. In schimb, de pe fata lui Daniel Morar s-a sters zambetul satisfacut cu care l-a ascultat pe Tudorel Toader.

Din pledoaria ministrului Justitiei am inteles ca, daca presedintele are drept de veto (ca nu e veto a explicat dna Tanasescu, dar folosesc materialul clientului) pe numirea /revocarea procurorilor sefi, rolul celorlalti actori ai procedurii, ministru si CSM, este anulat si exista riscul major de subordonare politica a parchetelor. Ca sa fie inlaturate riscurile, e nevoie ca veto sa aiba ministrul. Pe bune?!

Oricum te-ai contorsiona, oricum ai incerca sa sucesti cuvintele, peste lectia de drept a profesoarei de drept constitutional Simina Tanasescu nu se poate trece daca vrei sa pastrezi o minima aparenta de legalitate.

Va veti intreba, poate, de ce atata scremere cand sefa DNA intra in ultimul an de mandat, cetatea e asediata, legislatia macelarita, motoarele evident gripate, iar procesul de anihilare a legislatiei inainteaza viguros.

Pentru Dragnea & Co nu persoana dnei Kovesi e importanta. Ea chiar le convine, pentru ca au nevoie de un adversar si nici nu le prea place ca o revocare sa o victimizeze. Dar este esential sa puna mana pe parchete cat mai repede. Pentru ca dupa dna Kovesi ar urma urgent si Augustin Lazar.

Mai tineti minte invatatura atribuita lui Dan Voiculescu din 2012? „Nu avem toata puterea pana nu luam si Justitia!” Au bagat la cap si aplica intocmai.

O decizie de admitere l-ar scoate pe presedinte din joc si la revocarea procurorilor sefi, dupa ce la numire a fost restrans la un singur drept de veto tot prin decizia CCR, si ar scoate si CSM din joc si la numire, si la revocare, pentru ca prin veto-ul ministrului Justitiei avizul ulterior al CSM devine perfect inutil.

Deci parchetele ar fi puse in brate ministrului Justitiei cu totul, adica puterii politice. Asa cum era inainte de 2004 si cum UE a impus sa nu mai fie ca o conditie sine qua non a aderarii.

Ce credeti ca vor face procurorii-sefi pusi cu veto de ministrul Justitiei si revocabili prin veto al ministrului Justitiei? Ce faceau si in vremea Rodicai Stanoiu, atunci cand Romania era considerata in afara standardelor UE. Adica teroare, epurare, actiuni politice.

Niciun ziarist, niciun om politic din Opozite, niciun om de afaceri care incomodeaza vreun mafiot agreat de putere nu va mai fi in siguranta”, a explicat Dogioiu pe ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: