Judecatoarele rosii din CSM l-au atacat violent pe Stelian Ion pentru ca s-a intalnit cu reprezentantii SUA: „Atentat la suveranitatea Romaniei”

politica

Judecatoarele rosii din CSM (Lia Savonea, Evelina Oprina, Simona Marcu si Gabriela Baltag) l-au atacat violent, joi, pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, pentru ca s-a intalnit cu reprezentantii ambasadei SUA si ai altor ambasade occidentale. Ele s-au declarat indignate ca Ion a discutat cu ambasadorii despre desfiintarea Sectiei Speciale.

Gabriela Baltag a sustinut ca intalnire lui Stelian Ion cu ambasadorii reprezinta „un atentat la independenta si suveranitatea Romaniei”.

„As dori ca azi Sectia pentru Judecatori sa adopte o pozitie fata de aceste acte de intruziune diplomatica, sau cum vreti sa le spunem, in afacerile interne ale Romaniei pe segmentul Justitie. Noi suntem garantul independentei sistemului judiciar si avem obligatia sa aducem in atentie si sa discutam aceste probleme.

Mi se pare un atentat la independenta si suveranitatea Romaniei si nu sunt cuvinte deloc mari. Ma intreb daca diplomatii nostri isi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, daca se pot amesteca in treburile interne ale acestor state. Nici intr-un caz nu au vreun drept sa se amestece in treburile interne ale Romaniei. Eu doresc sa luam astazi o pozitie publica. Toata lumea ne intreaba cum putem sa permitem acest lucru.

O sa-mi spuneti ca e vorba de un parteneriat strategic, nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici, stim si noi ce contine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie sa se amestece in treburile noastre interne, in justitia noastra! Mai avem foarte putin sa ne dicteze ambasadele, sau alte state, cum sa solutionam cauzele. Atat a mai ramas! Nu mai e decat un pas!”, a strigat Baltag.

Stelian Ion a explicat ca ambasadorii au dorit sa afle „care este stadiul de implementare, indeplinire a obiectivelor in cadrul MCV”.

„Chestiunea aceasta cu intalnirea cu ambasadorii cred ca este o furtuna intr-un pahar cu apa. Este o relatie absolut normala aceea pe care MJ o are cu reprezentantii altor state. Sunt, in principal, reprezentanti ai altor state membre UE, care sunt interesati de modul de functionare a statului roman, nu a venit absolut niciun ambasador sa solicite o solutie in sistemul judiciar, insa exista o dorinta de a se afla care este stadiul de implementare, indeplinire a obiectivelor in cadrul MCV”, a spus ministrul.

Judecatoarea Simona Marcu a sarit si ea sa-l atace pe Stelian Ion.

„Ambasadelor trebuie sa li se transmita informatii corecte. Domnul ministru a generat o consultare cu instantele cu privire la modificarea Legilor Justitiei. A procedat total atipic. Domnul ministru, fara sa ne consulte, a decis ca va consulta dansul direct instantele. Rezultatele acestei consultari nu ii convin. Dansul miza pe ceea ce probabil i se tot picura la ureche de o anumita zona pe care o cultiva, ca magistratii vor fi foarte incantati de asa-zisa corectare a legilor justitiei. Nu e asa.

Incepand cu ICCJ si continuand cu marile curti de apel, dar nu numai, din informatiile pe care le am, majoritatea covarstitoare a judecatorilor din Romania nu sunt de acord cu aceste proiecte. Eu refuz sa cred ca oficialii straini, daca ar fi fost informati cu privire la acest feed-back al juecatorilor, ar fi sustinut aceste proiecte. Intotdeauna s-a sustinut ca ceea ce conteaza este opinia magistraturii. Aceste intalniri au tocmai rolul de a dezinforma opinia publica.

Procedand in maniera in care a facut-o, se incearca influentarea opiniei publice ca si cum aceste proiecte sunt minunate, partenerii le sustin, dar avem o problema cu unii judecatori, cum ii imparte domnul ministru in judecatori onesti care sustin proiectele si alti judecatori care nu sunt onesti.

Aceste intalniri nu au facut altceva decat sa adanceasca falia care exista in societate. Nu au avut niciun fel de finalitate. Au fost 100% politicianiste si de imagine. Au fost facute intr-un moment in care domnul ministru are oglinda rezultatelor consultarilor. Acest rezultat este dezastruos pentru domnul ministru”, a spus Marcu.

Fostul presedinte al CSM in Regimul Dragnea, Lia Savonea, a tinut sa ia din nou apararea Sectiei Speciale.

„Domnul ministru explica intalnirile cu reprezentantii ambasadei SUA, care din punctul meu de vedere depasesc cadrul constitutional, cu nevoia de se pune de acord legislatia noastra cu recomandarile MCV. Nu cred ca este o problema care tine de competenta vreunui reprezentant al unui stat strain si daca tot invoca MCV, in mod distorsionat, ei vreau sa stiu daca a vazut ca in MCV se discuta numai despre Sectia de Investigare sau se vorbeste si despre influenta politicului in numirea procurorilor de rang inalt sau despre chestiunea resurselor, sau despre multe alte chestiuni. Oare doar SIIJ a devenit o problema nationala si internationala?”, a conchis Savonea.

Judecatoarele s-au enervat apoi pentru ca Stelian Ion a plecat la bilantul DNA.

„Era mai important sa participe la bilantul DNA decat la discutiile din CSM? A ales sa plece la DNA, aratand care ii sunt prioritatile: ce spune Sectia pentru procurori si DNA. Sunt cele doua linii directoare care ii conduc intreaga activitate la Ministerul Justitiei”, a spus Simona Marcu.

 

Comentarii: