Judecatorii i-au facut pe plac lui Piedone. Cazul sau a fost disjuns din Dosarul Colectiv, Piedone ar putea scapa fara nicio pedeapsa

news

Curtea de Apel Bucuresti a decis luni sa formeze doua dosare Colectiv, urmand ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionarii din primarie si cei doi pompieri sa fie judecati separat de patronii clubului.

Instanta ar fi trebuit luni sa inceapa dezbaterile finale in dosarul Colectiv si sa se pronunte pe o cerere ridicata din oficiu de catre cei doi judecatori ai completului, Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, privind schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru o parte din inculpati, printre care si Piedone.

La inceputul sedintei de judecata, judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache a anuntat ca ea si colegul ei au opinii diferite in legatura cu schimbarea incadrarii juridice, astfel incat problema trebuie transata prin formarea unui complet de divergenta, prin includerea unui al treilea judecator.

Adina Pretoria Dumitrache a sustinut ca formarea unui complet de divergenta va duce la amanarea procesului si a propus ca dosarul sa fie separat in doua.

Astfel, s-a luat decizia ca intr-unul dintre dosare sa fie judecati, doar pe latura penala, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, Daniela Nita – patroana firmei de artificii, Cristian Nita, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists. In acest caz, dezbaterile pe fond incep marti.

Separat, se va forma un alt dosar, in care vor fi dezbateri, in complet de divergenta, atat pe fond, cat si pe cererea de schimbare a incadrarii juridice, cu inculpatii Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei si Antonina Radu si cele trei functionare din Primarie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea si Ramona Sandra Motoc.

In acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.

Decizia de disjungere a trezit nemultumirea avocatilor, care au reclamat faptul ca se incearca tergiversarea procesului.

„Nu am inteles nimic. Mai dureaza cinci ani? Va bateti joc de noi. Daca disjungeti, creati perspectiva unor contestatii in anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem in apel, trebuia sa punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteti disjuge latura penala de cea civila. (…) Dosarele au fost initial disjunse, apoi reunite, de ce vreti sa le separati din nou?”, i-au strigat avocatii judecatoarei Adina Pretoria Dumitrache, informeaza Agerpres.

„Va promit ca dosarul va avea maxim trei termene. (…) Vreti sa fiti amendati? Respectati-mi sedinta de judecata. Stiu ca sunt multe emotii. Haideti sa nu intram in panica. (…) Imi trebuie un ciocan, ceva, va rog sa va linistiti”, a incercat judecatoarea sa calmeze spiritele.

La randul sau, procurorul de sedinta s-a opus disjungerii dosarului: „Este o cerere care este depusa tardiv. Dosarele au mai fost disjunse si le-am reunit pentru ca este un singur dosar. Este inadmisibila disjungerea. Cauza poate fi solutionata intr-un singur dosar”.

Citeste si: Cum este scapat Piedone de pedeapsa. Intervine prescriptia, faptele sale ar urma sa fie incadrate la „neglijenta in serviciu”

Cei doi magistrati nu au tinut cont de cererile avocatilor si ale procurorului DNA, luand decizia de a forma doua dosare Colectiv.

Potrivit documentelor instantei, au fost puse in discutie, din oficiu, urmatoarele schimbari ale incadrarilor juridice:

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea, Antonina Radu si George Petrica Matei – inlaturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecintele deosebit de grave;

* pentru inculpatii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminita Larisa Ganea si Sandra Ramona Motoc va fi pusa in discutie forma de vinovatie, intentia sau culpa, mai exact daca este vorba de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu. In situatia in care se va aprecia ca este abuz in serviciu, se va pune in discutie ca pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatilor Cristian Popescu-Piedone si Aurelia Iofciu sa se aiba in vedere forma continuata, iar nu concursul de infractiuni;

* in ceea ce priveste inlaturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune in vedere ca dezbaterile sa vizeze si imprejurarea daca infractiunile de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu pot produce, ca si consecinte, vatamarea corporala sau moartea unor persoane sau care sunt consecintele pe care le pot produce acest tip de infractiuni, ca urmare imediata;

* pentru Nita Daniela Ioana, in legatura cu infractiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri, prevazuta de articolul 275 alineatul 1 Cod penal, pentru acuratete juridica, raportat la modul in care este descrisa aceasta infractiune, Curtea va pune in discutie retinerea formei de participatie a instigarii, in locul autoratului.

Procesul de afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.

Totodata, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de persoanele condamnate, dar si de catre procurori.

Mai mult despre:

Comentarii: