Judecatorii PSD din CSM si-au impus vointa. I-au facut pe plac lui Slugarel, Augustin Lazar este sanctionat

politica

Plenul CSM a admis, luni, contestatia Inspectiei Judiciare fata de decizia Sectiei pentru procurori care a decis ca Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor cand a folosit formularea „inculpati de rang inalt”, au precizat, pentru Mediafax, surse din Consiliu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca decizia CSM de a admite contestatia IJ privind expresia „inculpati de rang inalt” folosita de Augustin Lazar este fireasca, deoarece procurorul general nu are nicio scuza atunci cand a folosit aceasta sintagma, pentru ca provine din mediul judiciar.

„O vad intr-o succesiune fireasca, pentru ca CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagma asemanatoare faptul ca este o discriminare (sintagma niste penali utilizata de seful statului – n.r). Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist si ai putea sa spui ca nu a avut proprietatea termenilor. Dar in cazul nostru, procurorul general nu poate sa spuna ca nu a avut proprietatea sintagmei „niste inculpati de rang inalt” si nici nu poate sa spuna ca s-a referit la altcineva decat la membrii Comisiei, cum a incercat sa acretizeze astazi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Procurorul general, Augustin Lazar, a precizat luni, inaintea plenului CSM, ca exprimarea lui privind „inculpatii de rang inalt” se refera la inculpatii de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, care se ocupa cu infractiuni de nivel mediu sau inalt.

„Este foarte simplu. Inculpati de rang inalt sunt cei care sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Daca va uitati in lege, asa scrie acolo: DNA e facuta pentru a combate un anume gen de criminalitate, coruptia, dar nu la un nivel scazut, ci la nivel de mijloc si inalt. Cel mai adesea, la nivel inalt. Prin urmare, inculpatii DNA sunt inculpati de rang inalt”, a declarat Augustin Lazar, la sediul CSM.

Augustin Lazar a declarat in luna decembrie a anului trecut ca modificarile aduse legilor justitiei sunt menite sa slabeasca independenta procurorilor, precizand ca o consultare a Comisiei de la Venetia este obligatorie si ca are parghiile legale pentru a incerca impiedicarea adoptarii actelor.

„In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”, a declarat, la acea vreme, procurorul general al Romaniei.

Inspectia Judiciara s-a autosesizat, insa Sectia pentru procurori din CSM a decis, in luna iunie, in unanimitate ca procurorul general Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic al magistratilor cand i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale „inculpati de rang inalt”. Inspectia Judiciara a contestat decizia, iar plenul CSM, reunit luni, a admis-o.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: