Judecatorii au dat sentinta, condamnari pentru clanul Hrebenciuc. Un fost ministru a fost insa achitat

news

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat miercuri de ICCJ la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, pentru trafic de influenta.

In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de inchisoare cu executare, pentru cumparare de influenta, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, – 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta.

In acest dosar, ICCJ a mai decis si condamnarea Ancai Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov) la 2 ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumparare de influenta.

Fostul ministru Tudor Chiuariu si Adam Craciunescu (directorul general Romsilva), inculpati in dosar, au fost achitati.

Totodata, Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, iar Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii) – tot la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru cumparare de influenta. Gabriela Sturdza a primit 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la cumparare de influenta.

Constantin Bengescu a primit 2 ani si 6 luni cu executare, pentru trafic de influenta, Iosif Kadas – 2 ani si 6 luni cu executare, pentru cumparare de influenta, iar Sorin Iacob si Ioan Matasel – aceeasi pedeapsa, tot pentru cumparare de influenta.

Alti inculpati din dosar – Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Iulian Burlan – au fost achitati.

Decizia nu e definitiva.

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata. In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Astfel, Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a spus ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare de teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: