Judecatorul Cristi Danilet a gasit un mare punct slab in argumentatia CCR privind „amestecul” altor institutii in adoptarea OUG

news

Judecatorul Cristi Danilet sesizeaza un aspect intrigant privind modul in care CCR isi argumenteaza opinia ca CSM nu avea ce sa caute in a-si da aviz pentru elaborarea OUG 13.

„Legea 24/2000 privind tehnica de elaborare a actelor normative spune ca in art 9 ca se cer avize de la institutiile interesate.

Din comunicatul DNA rezulta ca in „acea” marti, MJ a considerat ca in elaborarea OUG 13 sunt interesate cinci institutii: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, Consiliul Legislativ si Consiliul Superior al Magistraturii.

Avand in minte decizia CCR cum ca CSM nu trebuie implicat in niciun fel in avizarea codurilor… constat:

– MAI a dat avizul doar cu privire la infractiunile rutiere modificare de OUG 13. In fapt, e vorba de infractiunea din Codul penal privind soferii bauti, despre care CCR spune ca nu e in regula sa se ia in calcul alcoolemia din momentul recoltarii probelor, ci cea din momentul conducerii. Asadar MAI nu avea nicio implicatie pe linie rutiera, intrucat doar trebuia pus in acord Codul penal cu Decizia CCR, deci numai MJ avea un cuvant de spus.
– MAE e implicat si el in modificarea codului: din HG 17/2017 aflu ca e vorba de avizarea transpunerii legislatiei europene si OUG 13 propunea implementarea unei directive cu termen peste un an;
– MRP are un rol in modificarea codului: din HG 22/2017 aflu ca e acel minister care avizeaza pentru oportunitate orice OUG.

Asadar, retinem: o OUG de modificare a Codului de procedura penala (cu efect imediat privind inregistrarea unor dosare) si a Codului penal (cu privire la dezincriminarea unor infractiuni sau sanctionarea altora mai usoara, avand drept consecinte eliberarea din penitenciare a unor persoane si inchiderea mai multor sute, poate mii de dosare) cica nu ar interesa justitia si nu ar impune avizul CSM. In schimb chestiile astea sunt interesante pentru Politia Rutiera si Relatiile Externe ale statului roman…”, a scris Danilet pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,

Comentarii: