Judecatorul Cristi Danilet arata de ce este absurda decizia CCR privind revocarea sefei DNA: „Sunt surprins, nu m-am asteptat. Decizia nu este in conformitate cu normele internationale”

politica

Judecatorul Cristi Danilet considera ca decizia CCR de a-l obliga pe presedintele tarii sa o revoce pe Kovesi va aduce procurorii in „zona deciziei executive”, adica sub autoritatea guvernului. „Nu e in conformitate cu normele internationale”, arata Danilet.

„Marturisesc ca personal sunt surprins de decizia CCR. Nu m-am asteptat. Dupa parerea mea, ministrul Justitiei are un rol la numire, nu la revocare. Practic, in acest moment nu stim ce rol mai are CSM, presedintele statului. Sper din suflet ca decizia CCR sa detalieze aceste aspecte. Exista doua variante. Fie Curtea va spune ca Ministerul Justitiei este singurul care poate decide asupra revocarii procurorului-sef si atunci presedintele este obligat sa il revoce. Fie presedintele are puterea sa respinga revocarea, dar sa o faca motivat.

Procurorii sunt adusi din ce in ce mai mult in zona deciziei executive, ceea ce nu e in conformitate cu normele internationale. Sunt 3 motive in lege pentru a revoca un procuror, unul dintre ele este prostul management, dar ministrul Justitiei nu are parghii aici si trebuie sa apeleze la CSM, care a spus ca nu trebuie revocata Laura Codruta Kovesi. Practic, CSM nu mai are niciun rost, totul ramane la latitudinea ministrului Justitiei, prin aceasta decizie practic se regandeste statutul procurorului in Romania”, a declarat Cristi Danilet la Digi 24.

Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, fiind constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare, se arata intr-un comunicat al CCR.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1 – Constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei, generat de refuzul presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi. 2 – Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi”, se precizeaza in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: