Judecatorul Cristi Danilet, dupa interventia dura a Departamentului de Stat al SUA: „Iata de ce NU este un amestec in treburile interne ale Romaniei”

news

La scurt timp dupa ce Departamentul de Stat al SUA a cerut imperios Parlamentului roman sa retraga proiectele de modificare a legilor justitiei, judecatorul Cristi Danilet a postat un mesaj in care atrage atentia ca aceasta pozitie nu reprezinta un amestec in politica interna a Romaniei.

„Acum cateva minute: SUA CERE IN MOD IMPERIOS PARLAMENTULUI ROMANIEI RESPINGEREA PROPUNERILOR DE MODIFICARE A LEGILOR JUSTITIEI!!

Inainte sa apara carcotasii de serviciu, voi explica de ce aceasta reactie nu este un amestec in treburile interne ale statului:

– un stat este suveran in sensul ca deciziile pe care le ia cu privire la propriul popor apartin chiar poporului;
– aceste decizii trebuie sa fie conforme Constitutiei, iar Constitutia consacra independenta justitiei;
– independenta justitiei este insa o valoare europeana si internationala, ea fiind conditia pentru separatia puterilor in stat pe care, de 500 de ani incoace, se construiesc democratiile;
– statul emblema in materie de democratie este SUA, aliat al Romaniei, primul interesat de anticoruptie, de institutii puternice si de securitatea frontierelor in zona aceasta a Europei, data fiind importanta noastra geopolitica.

PS: Dpdv diplomatic, semnalul dat de SUA este extrem de puternic. In zilele urmatoare toate statele UE isi vor reconsidera pozitia fata de noi. Practic, se recunoaste in bloc ca justitia romana este sub asalt, iar evenimente nefericite precum cele din Ungaria, Turcia, Polonia NU AU VOIE SA SE REPETE in Romania”, a scris judecatorul Cristi Danilet pe Facebook.

„Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei ia in considerare o legislatie ce ar putea submina lupta impotriva coruptiei si slabi independenta sistemului judiciar in Romania”, se arata intr-o declaratie de presa intitulata „Romania – propuneri ce afecteaza independenta sistemului judiciar” si care apartine purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Heather Nauert.

Aceasta legislatie, „propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresul pe care Romania l-a facut in ultimii ani de a construi institutii judiciare puternice protejate de interferenta politica”, noteaza purtatorul de cuvant in aceasta declaratie publicata luni pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite „indeamna Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”, adauga purtatorul de cuvant.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: