Judecatorul Danilet anunta ca ministrul Toader a reusit sa-si indeplineasca visul: „Acest lucru ma ingrijoreaza” – Video

news

Aproximativ 200 de magistrati au protestat duminica, in fata Curtii de Apel Bucuresti, afisand pancarte cu „CSM nu are rol decorativ”, „Respectarea avizului Comisiei de la Venetia” si „Independenta Justitiei”. Judecatorul Cristi Danilet a declarat ca ministrului Tudorel Toader i-a „reusit” sa obtina controlul asupra magistratilor.

„Ce traim acum sub actualul ministru al Justitiei am mai trait in anii 2002-2003-2004 sub ministrul Stanoiu. Eu si inca cativa de aici suntem magistrati cu vechime, 20-30 de ani, nu ne mai impresioneaza acum un ministru al Justitiei. Problema este ca toti ministrii de-a lungul anilor au incercat incetul cu incetul sa controleze justitia iar ministrului Toader i-a si reusit. Practic in momentul de fata el se considera seful procurorilor, considera ca trebuie sa puna inspectorii sefi, sa evalueze procurorul general, lucru care pe mine ma ingrijoreaza. Ma ingrijoreaza ca judecator, pot fi la un moment dat procurori a caror cariera sa fie dependenta politic, la randul lor fie mai putin corecti in ceea ce priveste aplicarea legii, inclusiv cu privire la rolul judecatorilor”, a declarat Cristi Danilet din mijlocul protestatarilor.

Magistratii sunt obligati sa apere independenta justitiei ca pe o garantie pentru societate, fara de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratica, organizata pe principiile suprematiei dreptului, a mentionat duminica procurorul general Augustin Lazar, printr-o postare pe Facebook.

El este de parere ca „tanara magistratura din Romania a ajuns la maturitatea si profesionalismul care-i permit sa reziste la presiuni si influente exterioare, dand dovada de o deosebita responsabilitate in apararea, la standarde europene, a independentei institutiilor judiciare”.

Potrivit lui Lazar, independenta judecatorilor si procurorilor nu este „un privilegiu al acestora sau o prerogativa personala”, ci reprezinta „o necesitate pentru a ne asigura ca justitia, ca una dintre puterile statului, prin institutiile sale, este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor si a corectitudinii relatiei dintre stat si cetateni”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: