news

Judecatorul Danilet da verdictul: „Ceausescu nu a fost condamnat ‘in numele legii’. E un sacrilegiu sa spui asa! Pur si simplu fost o executie, nu un proces”

Judecatorul Cristi Danilet a tinut sa sublinieze, pe 25 decembrie, ca „procesul” in care au fost judecati sotii Ceausescu nu a fost deloc un proces. „Acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecata a fost constituit cu militari si civili, rechizitoriul de doua pagini a fost intocmit in acea zi, la dosar nu era nicio proba, inculpatii au avut un avocat care a renuntat sa ii apere, solutia a fost data fara cale de atac”, subliniaza Danilet.

„‘Tribunalul, in numele legii si al poporului, deliberind in secret, condamna in unanimitate de voturi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena la pedeapsa capitala si confiscarea totala a averii, pentru savirsirea infractiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune si subminarea economiei nationale. Pronuntata in sedinta publica, astazi 25 decembrie 1989’.

La ora 14.50, a fost pusa in aplicare sentinta Tribunalului Militar Exceptional.

Din punct de vedere istoric, s-a sfarsit un regim dictatorial si a inceput mersul anevoios catre democratie. Nu am ajuns acolo, inca suntem in postcomunism.

Din punct de vedere legal, acea procedura nu a avut nicio legatura cu ceea ce insemna, chiar si in acele vremuri, un ‘proces penal’: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecata a fost constituit cu militari si civili, rechizitoriul de doua pagini a fost intocmit in acea zi, la dosar nu era nicio proba, inculpatii au avut un avocat care a renuntat sa ii apere, solutia a fost data fara cale de atac.

‘In numele legii’?? Nici vorba: e un sacrilegiu sa spui asa! Pur si simplu fost o executie, nu un proces.

Azi, Constitutia interzice infiintarea de instante extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desfiintata, iar procesele se instrumenteaza de magistrati de cariera, nu de ‘civili'”, a scris Danilet, pe Facebook, pe 25 decembrie.

In seara zilei de 24 decembrie, a avut loc sedinta Consiliului Militar Superior la care participa Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan si opt generali. La ora 20:00, Ion Iliescu a scris de mana o hotarare a CFSN prin care se constituia un Tribunal Militar Exceptional pentru judecarea de urgenta a lui Nicolae si a Elenei Ceausescu.

In jurul orei 21:00, Ion Iliescu il insarcineaza pe generalul Victor Stanculescu sa se ocupe de organizarea procesului de a doua zi, in sediul UM 01417 Targoviste, acolo unde Nicolae si Elena Ceausescu erau detinuti din 22 decembrie.

Completul de judecata a fost condus de Gica Popa si Ioan Nistor, judecatori militari si de maiorul de justitie Dan Voinea, care primeste ordin sa intocmeasca rechizitoriul de punere sub acuzare. (Emil Constantinescu, Pacatul Originar, sacrificiul fondator, vol 1, p 353-354).

Avocatii apararii sunt: Nicolae Teodorescu si Lucescu Constantin – din stenograma procesului.

Prima interventie la proces avut-o judecatorul Gica Popa, care le-a comunicat inculpatilor caracterul exceptional al procesului.

Procurorul militar a prezentat patru capete de acuzare, printre care genocid si subminarea economiei nationale.

Audierile au inceput la ora 13:20. Din primul moment, dictatorul nu a recunoscut tribunalul exceptional si a refuzat cu obstinatie sa raspunda intrebarilor.

Procesul a durat 1 ora si 20 de minute.

In sala au fost prezenti, printre altii, generalul Victor Atanasie Stanculescu, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu, devenit apoi primul director al SRI.

La 14:45 a fost anuntata sentinta: condamnare la moarte.

Plutonul de executie a fost format din 3 parasutisti veniti de la Boteni, care au tras foc automat inainte de a se ordona ceva.

La cinci minute dupa sentinta, Elena si Nicolae Ceausescu erau deja morti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

44 de minute ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

3 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

2 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

2 ore ago