Judecatorul Danilet desfiinteaza intoxicarile lui Dragnea si Tariceanu: „Referendumul pe justitie va avea efecte obligatorii”

analize

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca referendumul pe justitie va avea efecte obligatorii daca va fi validat si daca majoritatea romanilor care se prezinta la urne va vota ‘Da’. El desfiinteaza astfel propaganda PSD-ALDE, care sustine ca referendumul este doar „un sonda de opinie” si ca este „consultativ”.

„Daca majoritatea celor care vor vota ‘Da’ la referendum atunci acest referendum are un efect obligatoriu. Insasi CCR spune intr-o decizie celebra din 2012 urmatoarele: ‘Indiferent ca referendumul este unul consultativ sau unul decizional, efectele acestuia sunt obligatorii’. Asadar, Parlamentul sau Guvernul atunci cand intocmesc un proiect de act normativ trebuie sa tina cont de vointa poporului exprimata prin referendum. Daca poporul a spus ca nu este de acord sa fie gratiati sau amnistiati cei care au savarsit fapre de coruptie, atunci un astfel de proiect de act normativ nu poate fi adoptat. Daca Parlamentul sau Guvernul ar adopta astfel de acte normative, atunci ele ar fi neconstitutionale, iar Curtea le va inlatura din circuitul juridic. Prin urmare, eu voi vota ‘Da’ la referendum caci sunt impotriva coruptiei si pentru pastrarea independentei justitiei”, anunta Danilet pe Facebook.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca scopul referendumului este manipularea, iar ideea acestuia nu are nicio legatura cu „dezbaterea serioasa din societate”.

„Eu nu o spun cu patima, e doar o analiza si nu am niciun fel de dubiu. Ideea referendumului care cuprinde aceste doua sau trei intrebari nu are legatura cu o dezbatere serioasa in societate despre ce ai putea sa interzici ca amnistie si gratiere – fapte deosebit de grave, omoruri, crime multiple, viol, pedofilei, adica ceva monstruos”, a spus Dragnea la Antena 3, la sfarsitul unii aprilie.

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat si el ca acest referendum este „inutil”. El a solicitat chiar modificarea Constitutiei astfel incat „un Presedinte al Republicii, care noaptea viseaza niste intrebari fara subiect si predicat pentru un referendum inutil sa nu mai poata sa puna in practica, pe banii si munca romanilor, orice fantezie!”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: