Judecatorul Danilet explica de ce OUG pe Justitie a Guvernului Citu este constitutionala. Magistratii PSD-isti sustin ca este incalcat referendumul

politica

Judecatorul Cristi Danilet explica pe intelesul tuturor de ce OUG pe justitie, adoptata de Guvernul Citu la propunerea ministrului Stelian Ion, este constitutionala. Doua asociatii de magistrati controlate de PSD sustin ca aceasta ordonanta a incalcat referendumul pe justitie.

„Ieri s-a dat OUG nr. 215/2020 prin care o modificare a legilor justitiei, care ar fi trebuit sa intre in vigoare maine, s-a amanat. In felul acesta se evita o catastrofa imediata in justitie, girata de fosta majoritate parlamentara.

Vad ca unele persoane afirma ca o astfel de OUG este contrara referendumului de acum un an sau ar fi neconstitutionala pe motiv ca exista un proiect de lege in Parlament pe acelasi subiect.

La sugestia unor colegi magistrati, spun urmatoarele:

‘Prin Decizia nr.28/2020, CCR a stabilit ca efectele unui referendum consultativ sunt de natura politica, iar nu juridica iar rezultatul referendumului consultativ ofera doar o orientare politica in privinta problemelor de interes national care au format obiectul consultarii. Referendumul consultativ […] indiferent de intrebarile supuse poporului si tematica acestuia, ramane o consultare cu efecte politice si declansarea referendumului consultativ, intrebarile adresate poporului de catre Presedinte, valorificarea raspunsurilor primite de catre autoritatile publice sunt subsumate unui efect politic care, la randul sau, produce consecinte in planul raspunderii politice a actorilor institutionali implicati, iar nu in planul raspunderii juridice a acestora’.

Cu alte cuvinte, OUG-uri pentru protejarea independentei justitiei si pentru a asigura functionalitatea sistemului judiciar sunt posibile. OUG de ieri doar suspenda aplicarea unor norme legale, nu le abroga. Asa ca nu contravine proiectului de lege aflat in Parlament”, a scris Danilet pe Facebook.

Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului atrag atentia, joi, ca prin adoptarea, in data de 30 decembrie, a ordonantei de urgenta de modificare a unei dispozitii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, Guvernul a incalcat vointa suverana a poporului, exprimata prin referendum, principiul constitutional al echilibrului intre puteri si principiul cooperarii loiale intre acestea.

„Adoptarea unei ordonante de urgenta pe chestiuni ce tin de organizarea judiciara, in cazul de fata prorogarea intrarii in vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecata in apel, desconsidera votul a peste 6,4 milioane de cetateni si Constitutia Romaniei. Reamintim ca, in anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc si un „referendum pe justitie”, iar una dintre intrebari a fost: „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”. Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetateni votand „DA””, se arata intr-un comunicat al celor doua asociatii.

In opinia semnatarilor comunicatului, adoptarea unei ordonante de urgenta cu privire la organizarea judiciara, precum cea din 30 decembrie, „incalca flagrant vointa poporului suveran, ignora deciziile Curtii Constitutionale si, daca ordonanta adoptata va fi declarata neconstitutionala, cum este previzibil, va pericilita grav securitatea juridica prin anularea unor hotarari judecatoresti definitive pentru ca au fost pronuntate de completuri de judecata nelegal constituite”.

„Dincolo de incalcarea vointei a milioane de cetateni, precedentul creat de Guvern, precum si efectele pe care declararea neconstitutionala a acestei ordonante le poate produce, denota desconsiderarea votului si drepturilor cetatenilor, atitudine ce trebuie denuntata public. In consecinta, solicitam Guvernului sa abroge ordonanta de urgenta adoptata ca urmare a propunerii ministrului Justitiei, Stelian Ion, pentru modificarea organizarii judiciare, lasand Parlamentul sa decida cu privire la acest subiect”, se mai arata in comunicatul citat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: