Judecatorul Danilet pune punctul pe i: „Incepand de azi Mocirla TV are un nou nume: Santaj TV. ICCJ a hotarat definitiv!”

news

Judecatorul Cristi Danilet a tinut sa sublineze intr-un mod plastic sentinta pe care trustul lui Voiculescu si principalii oameni din acest trust au incasat-o, miercuri, din partea magistratilor.

„Incepand de azi mocirla.tv are un nou nume: santaj.tv. ICCJ a hotarat definitiv!”, a scris judecatorul Cristi Danilet pe Facebook.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat miercuri sentinta definitiva in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, in care sunt inculpati fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu si fiica acestuia, Camelia Voiculescu.

* Astfel, fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu a fost condamnat miercuri de ICCJ la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru infractiunea de santaj.

* Camelia Voiculescu a fost condamnata la un an si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la santaj, cu un termen de incercare de 3 ani si sase luni.

* Totodata, Serban Pop, fost presedinte al ANAF, a primit doi ani cu suspendare si efectuarea a 80 de zile de munca in folosul comunitatii.

* Antena TV Group a fost sanctionata cu o amenda penala de 200.000 lei.

* Tot in acest dosar, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost achitat pentru infractiunea de complicitate la santaj.

* De asemenea, Instanta suprema a mai decis achitarea lui George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si a societatilor SC Intact Publishing si SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de santaj si complicitate la santaj in forma continuata.

Instanta a mai dispus ca decizia sa fie publicata pe Antena 1, de zece ori, timp de o luna, in intervalul orar 18,00 — 20,00.

Magistratii Instantei supreme au admis miercuri apelurile declarate de DNA si inculpati si a modificat sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucuresti decisese, in acest dosar, condamnarea lui Dan Voiculescu la doi ani de inchisoare cu executare, pedeapsa contopita cu cei 10 ani de inchisoare primiti in dosarul ICA.

In acelasi dosar, Sorin Alexandrescu, fost director general Antena TV Group, a fost condamnat de CAB la trei ani si sase luni inchisoare cu executare, pentru santaj in forma continuata, iar Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la santaj in forma continuata.

De asemenea, CAB l-a condamnat pe Serban Pop, fost presedinte al ANAF, la doi ani inchisoare cu executare, iar SC Antena TV Group SA a fost obligata la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei. In schimb, CAB a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si a societatilor SC Intact Publishing si SC Antena 3 SA.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada 16 aprilie — 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.

„In mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati”, sustin procurorii.

Actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri: verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata (realizat din dispozitia inculpatilor Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu in 8 mai si difuzat in perioada 9 — 30 mai cu o frecventa de 5 ori pe zi — in total de 401 ori, de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group si Antena 3); prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

DNA precizeaza ca Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor intalniri, i-a reamintit lui Bendei ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara este semnarea contractului cu Antena TV Group, in conditiile impuse.

„Informatiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la inculpatul Pop, presedinte ANAF”, mai spun procurorii.

DNA mentioneaza ca Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de Bendei, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate. De asemenea, el a acceptat si a semnat inscrisurile trimise in 24 aprilie 2013 catre Ioan Bendei si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie.

DNA mai arata ca, in 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si Camelia Voiculescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: