Judecatorul din dosarul Georgescu, ironie fina: „Inculpatul pare sa reproduca nu doar cuvintele, dar si gesturile si tonul maresalului Ion Antonescu”

Magistratul care a mentinut controlul judiciar pentru Calin Georgescu sustine ca acesta si-a pastrat in campania electorala discursul referitor la liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu, pe care il numeste ‘erou’ si un ‘iluminat’, si considera ca elogierea unor criminali de razboi in public si efectuarea salutului nazist ‘nu pot fi privite ca simple manifestari de opinie, ci constituie un atac direct asupra valorilor fundamentale ale unei societati democratice’.
Judecatoria Sectorului 1 a dat publicitatii vineri motivarea deciziei luate cu o zi in urma prin care un magistrat a respins plangerea depusa de Calin Georgescu impotriva masurii controlului judiciar.
Conform documentului transmis de instanta, procurorii l-au pus pe Calin Georgescu sub control judiciar pentru savarsirea a trei infractiuni:
* initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist ori xenofob; aderarea sau sprijinirea, sub orice forma a unui astfel de grup;
* promovarea, in public, a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, concepte sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe;
* initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de organizatii.
Judecatorul mentioneaza ca exista ‘o suspiciune rezonabila’ doar cu privire la infractiunea de promovarea, in public, a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si fapta de a promova, in public, idei, concepte sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Parchetul General il acuza pe Calin Georgescu de sase infractiuni, celelalte trei pentru care nu s-a cerut controlul judiciar fiind: instigare la actiuni impotriva ordinii constitutionale, in forma tentata; comunicarea de informatii false; fals in declaratii in forma continuata.
Potrivit documentului din instanta, faptele de care este acuzat Georgescu sunt mai vechi.
‘Judecatorul va retine ca exista o suspiciune rezonabila doar cu privire la savarsirea infractiunii de promovare, in public, a cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si de promovare, in public, de idei, concepte sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Astfel, in 20.10.2021, intr-un discurs sustinut in fata unei multimi de protestatari la adresa restrictiilor impuse in contextul pandemiei de coronavirus, organizat in Piata Universitatii din Bucuresti, inculpatul pare sa reproduca nu doar cuvintele, dar si gesturile si tonul maresalului Ion Antonescu in discursul tinut la Marea Adunare Legionara din 6 octombrie 1940, un exemplu in acest sens fiind: ‘Prin liniste si credinta, prin ordine si unire, prin munca si iubire, cu Dumnezeu inainte’, iar la incetarea discursului inculpatul a efectuat salutul legionar/nazist’, spune instanta.
Tot cu privire la aceasta fapta, judecatorul retine ca Georgescu pare a-i elogia pe Corneliu Zelea Codreanu si pe maresalul lon Antonescu si in cadrul unui interviu din iunie 2020.
In cadrul acestui interviu, Georgescu a facut mai multe afirmatii din care rezulta admiratia si sustinerea fata de Corneliu Zelea Codreanu si Ion Antonescu, se mentioneaza in document.
Pe de alta parte, explica judecatorul, chiar daca sunt fapte din anii 2020 si 2021, Calin Georgescu pare a pastra acelasi discurs si in prezent, cand, cu ocazia lansarii campaniei sale electorale, a distribuit la data de 01.09.2024 un videoclip in care a mentionat ca ‘acest mesaj al meu de astazi nu este o campanie electorala, este o chemare’, facand referire la Corneliu Zelea Codreanu, pe care il numeste ‘erou’ si un ‘iluminat’, care ‘nu dadea ordin, ci chema’, folosind astfel acelasi tip de discurs de atragere a maselor de oameni: ‘Omul asta a facut practic a treia unire. (…) A unit zeci de mii de oameni cu un singur tel si o singura vibratie, identitatea nationala si puritatea poporului roman. Este fabulos, v-am spus, un iluminat’.
‘De altfel, prin faptul ca o persoana condamnata pentru crime de razboi, respectiv Ion Antonescu, este numita erou national si se considera ca exemplul sau ar trebui sa fie urmat, se naste in mod evident o suspiciune rezonabila in sensul ca inculpatul promoveaza cultul acestei persoane, independent ca se identifica (doar) cu aceleasi valori nationaliste sau nu. In opinia judecatorului, prin afirmatiile efectuate in spatiul public enumerate in cele de mai sus, inculpatul pare a realiza exact ceea ce norma de incriminare doreste sa stopeze, respectiv de a discuta despre aceste persoane in sens apreciativ si determinand societatea, incetul cu incetul, sa uite atrocitatile comise sau la care au luat parte’, mai explica instanta.
Magistratul adauga ca decizia Parchetului General de a clasa in iunie 2022 un dosar deschis pe numele lui Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, ‘nu este de natura a contrazice existenta unei suspiciuni rezonabile in prezenta cauza cu privire la aceeasi infractiune, iar situatia de fapt retinuta in dosarul format in anul 2022 este una diferita de cea avuta in vedere de procuror in prezenta cauza si, indiferent de acest aspect,
argumentele unei solutii de clasare nu au un caracter obligatoriu intr-o cauza ulterioara, distincta’.
Referitor insa la infractiunea de initiere sau constituire a unei organizatii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma a unui astfel de grup si la infractiunea de initiere sau constituire a unei organizatii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de organizatii, judecatorul considera ca, ‘la acest moment, nu exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul le-ar fi
comis’.
Cu toate acestea, judecatorul sustine ca faptele de care este acuzat Calin Georgescu sunt unele grave, astfel incat va mentine masura controlului judiciar.
‘In ceea ce priveste gravitatea faptelor retinute in sarcina inculpatului si pentru care se retine existenta unei suspiciuni rezonabile cu privire la
savarsirea acestora, judecatorul retine ca activitatea infractionala pretins a fi fost desfasurata de inculpat neaga drepturile si libertatile altor persoane pe criterii de apartenenta nationala ori rasiala, astfel ca luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat respecta cerintele de necesitate si proportionalitate. Chiar daca in cazul acestui tip de infractiuni nu s-au luat masuri concrete in afara unor eventuale ordonante de renuntare la urmarirea penala in trecut, judecatorul mentioneaza ca dreptul penal evolueaza odata cu societatea si cu perceptia acesteia asupra diverselor conduite ilicite. Astfel, este firesc ca, in contextul actual, in care divizarea societatii este una tot mai mare, iar persoane sunt trimise in judecata sub aspectul savarsirii unor infractiuni de incitare la ura sau chiar si negare a Holocaustului, persoane sunt acuzate ca au un discurs agresiv la adresa evreilor si nu numai, organele de urmarire penala sa ia masuri mai aspre pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica si pentru a oferi un mesaj in sensul ca gravitatea acestor fapte a crescut din ce in ce mai mult, iar societatii trebuie sa-i fie redat un climat de siguranta, in care organele judiciare iau masurile corespunzatoare pentru stoparea unor astfel de conduite’, transmite magistratul.
Totodata, judecatorul atrage atentia asupra gravitatii deosebite a presupusei fapte comise de Calin Georgescu, ‘avand in vedere cadrul istoric si simbolistica regimului nazist, a carui ideologie a stat la baza unor crime impotriva umanitatii si a unor acte de genocid de o cruzime fara precedent’.
Elogierea unor criminali de razboi in public, indica judecatorul, indiferent de motivele pentru care Georgescu ii apreciaza, precum si efectuarea salutului nazist in public, ‘nu pot fi privite ca simple manifestari de opinie, ci constituie un atac direct asupra valorilor fundamentale ale unei societati democratice, bazate pe respect, toleranta si egalitate’.
‘Atat conceptia societatii asupra acestor fapte este una foarte importanta, cat si numarul persoanelor care, in ultimul timp, au inceput sa rezoneze cu astfel de discursuri de tip legionar si sa isi expuna admiratia pentru miscarea legionara si pentru persoane condamnate pentru crime de razboi sau sa isi exprime in public conceptiile legionare, fasciste, antisemite etc. Judecatorul atrage atentia ca, in cazul acestor fapte, libertatea de exprimare si libertatea religioasa nu pot prima intr-un astfel de context. Tocmai avand in vedere dorinta generala ca istoria sa nu se mai repete sub toate aspectele sale negative ce privesc crimele de razboi si crimele bazate pe ura in general, legiuitorul a adoptat OUG nr. 31/2002, precum si Legea nr. 157/2018’, mai spune judecatorul.
Pe de alta parte, magistratul arata ca Georgescu este plasat sub masura preventiva cea mai usoara, fiind liber sa se deplaseze, sa lucreze, sa-si asigure existenta, dar si sa-si depuna candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei.