externe

Jupiter are acum 92 de sateliti dupa ce au mai fost descoperiti 12. Cautarile continua

Jupiter domneste deja ca rege al planetelor – este cea mai mare din sistemul nostru solar. Cercetatorii au descoperit acum ca gigantul gazos are si cei mai multi sateliti decat se stia, relateaza CNN.

Astronomii au observat 12 sateliti suplimentari care orbiteaza in jurul lui Jupiter, ridicand numarul total de sateliti confirmati la 92.

Descoperirea a fost facuta in timpul observatiilor efectuate de astronomul Scott Sheppard de la Carnegie Institution for Science si echipa sa. Acestia au folosit telescopul Subaru din Hawaii in septembrie 2021 si Camera pentru energie intunecata (Dark Energy Camera) aflata pe telescopul Blanco de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile in august 2022. Dark Energy Camera poate cerceta cerul in cautarea obiectelor slab luminate.

„Am cercetat pentru noi sateliti in jurul lui Jupiter in mod intamplator, in timp ce cercetarea noastra principala cauta planete in sistemul solar exterior, dincolo de Pluto”, a declarat Sheppard.

Echipa a putut face diferenta intre Jupiter si obiectele din jurul sau fata de obiectele indepartate din sistemul solar, deoarece orice obiect din jurul lui Jupiter s-ar deplasa cu aceeasi viteza ca si gigantul gazos. Obiectele indepartate din sistemul solar nu se pot misca la fel de repede ca obiectele care se deplaseaza cu Jupiter.

Confirmarea observatiilor ulterioare pentru cele 12 noi luni a durat aproximativ un an, iar echipa a folosit Telescopul Magellan din Chile pentru a efectua aceasta activitate.

Niciunul dintre sateliti nu are inca un nume, deoarece descoperirea lor tocmai a fost anuntata, dar Centrul pentru Planete Mici va atribui fiecaruia un numar in lunile urmatoare.

Centrul Planetelor Mici urmareste pozitiile planetelor minore, cometelor si rocilor spatiale. Sub auspiciile Uniunii Astronomice Internationale, organizatia este responsabila de identificarea, desemnarea si datele orbitale pentru astfel de obiecte ceresti.

„Uniunea Astronomica Internationala permite numirea oricarei luni mai mari de aproximativ 2,4 kilometri, iar jumatate din aceste noi descoperiri sunt mai mari decat atat, asa ca vor primi nume”, a declarat Sheppard.

Cautarea de noi luni

Deoarece Jupiter este o planeta luminoasa, astronomii s-au confruntat cu problema stralucirii si a luminii imprastiate care afecteaza spatiul in care pot exista sateliti.

Sheppard si echipa sa sunt in curs de urmarire a „multor, multor altor sateliti din jurul lui Jupiter”, dar au nevoie de mai multe observatii pentru a-si confirma si anunta descoperirile.

Gasirea altor sateliti din jurul lui Jupiter si determinarea orbitelor acestora ar putea ajuta la identificarea unor tinte pentru misiuni viitoare. Jupiter Icy Moons Explorer al Agentiei Spatiale Europene, care va fi lansat in aprilie, si misiunea Europa Clipper a NASA, a carei lansare este asteptata in 2024, vor vizita Jupiter si unele dintre lunile sale in acest deceniu. Iar misiunile ar putea sa treaca pe langa lunile nou descoperite in drumul lor.

Suprafata complexa, acoperita de gheata, a lunii Europa, luna lui Jupiter, a fost surprinsa de nava spatiala Juno a NASA in timpul unui zbor pe 29 septembrie 2022. La cea mai apropiata apropiere, nava spatiala s-a apropiat la o distanta de aproximativ 352 de kilometri.

„Aceste luni exterioare pot fi vizitate de aceste nave spatiale doar atunci cand intra in sfera de influenta gravitationala a lui Jupiter”, a declarat Sheppard.

„Speranta este ca, daca gasim destule, se va intampla ca una dintre ele sa se afle chiar in apropierea traiectoriei navei spatiale pentru ca aceasta sa obtina imagini de aproape. Aceste luni exterioare sunt importante de inteles deoarece sunt ultimele ramasite ale populatiei de obiecte care s-au format in regiunea planetelor gigantice pe masura ce restul materialului se incorpora in planete.”

Sheppard si echipa sa cred ca aceste luni sunt ramasite a cel putin sapte luni mai mari care s-au destramat atunci cand s-au ciocnit cu alte luni, asteroizi sau comete. Fracturarea acestor sateliti a dus la crearea a sute de sateliti mai mici, a declarat Sheppard.

Lunile sunt ramasite a ceea ce s-a nascut in discul de gaz si praf din jurul lui Jupiter dupa ce planeta s-a format, iar apoi a capturat si a atras cea mai mare parte a materialului pe orbita lui Jupiter. Aceste elemente constitutive ale planetelor pot oferi o fereastra catre primii ani ai sistemului solar.

Echipa lui Sheppard are un talent deosebit pentru a gasi sateliti in jurul planetelor gigantice din sistemul nostru solar.

„In total, am luat parte la 70 de descoperiri de luni in jurul lui Jupiter”, a declarat el prin e-mail. „Pentru celelalte planete, sunt 43 de descoperiri la Saturn, 2 la Uranus si 1 la Neptun.”

Saturn are 83 de sateliti, Uranus are 27, iar Neptun are 14.

Echipa urmareste, de asemenea, multe alte luni suplimentare in jurul lui Saturn, dar acestea sunt mai greu de localizat deoarece planeta cu inele este mai departe de Pamant.

„Credem ca atat Uranus, cat si Neptun au, de asemenea, un numar mare de sateliti mici, dar aceste planete sunt si mai indepartate, asa ca este si mai greu de detectat satelitii mici din jurul acestor planete”, a declarat Sheppard.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

3 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

3 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

4 ore ago