Juristii USR o dau pe Lia Savonea pe mana Inspectiei Judiciare: „Se impune suspendarea ei din functie”. Si tu poti trimite plangere impotriva sefei CSM

news

Juristul Vlad Gheorghe, unul dintre liderii USR, a anuntat luni ca a depus o plangere la Inspectia Judiciara impotriva sefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. El o acuza ca si-a depasit atributiile de serviciu prin transmiterea in nume personal a unui comunicat de presa, neasumat de plenul Consiliului, prin care ia apararea sectiei speciale de investigare a magistratilor in contextul anchetarii fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi.

Vlad Gheorghe ii indeamna pe romani sa trimita si ei o astfel de plangere catre Inspectia Judiciara, postand pe internet un model al documentului. Vezi aici:

Iata ce contine documentul:

SESIZARE DISCIPLINARA IMPOTRIVA DOAMNEI MAGISTRAT SAVONEA LIA, PRESEDINTE CSM, prin care va solicit

Sanctionarea doamnei Savonea Lia pentru depasirea atributiilor de Presedinte al CSM;

Suspendarea din functie a doamnei Savonea pe durata procedurii disciplinare, in conformitate cu art. 52 al. 1 din legea 317/2004.

1. Motive de sanctionare

In data de 15.02.2019, CSM a publicat pe website un comunicat de presa semnat “Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii” prin care isi “manifesta in mod ferm dezacordul fata de” ceea ce considera a fi “speculatii publice, formulate intr-o modalitate continua si agresiva, cu depasirea limitelor admisibile ale discursului public, de natura a intimida si afecta in mod grav independenta procurorilor implicati in derularea procedurii judiciare” desfasurate de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Conform informatiilor publice disponibile la data prezenta, comunicatul sus-mentionat nu a intrunit votul membrilor CSM in data de 15.02.2019, majoritatea acestora votand impotriva emiterii comunicatului.
Cu toate acestea, doamna Savonea, uzand de functia sa, a dispus emiterea comunicatului in numele presedintelui CSM, pe site-ul oficial al CSM, generand astfel aparenta oficialitatii mesajului din textul transmis publicului si mass mediei.

Conform atributiilor stabilite prin art. 24 al. 3 din legea 317/2004, presedintele CSM “reprezinta Consiliul Superior al Magistraturii in relatiile interne si internationale” si “semneaza actele emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturi”.

Or, in cazul de fata doamna Savonea a semnat un document ce nu a fost emis de plenul CSM. De asemenea, a generat in randul publicului aparenta legalitatii si legitimitatii CSM a mesajului prin folosirea titulaturii “presedinte CSM”. Mai mult, si-a folosit functia pentru a dispune personalului angajat in cadrul CSM publicarea comunicatului prin modalitatile oficiale CSM.

2. Motive de suspendare din functie

Suspendarea din functie a doamnei Lia Savonea se impune tocmai prin natura faptei sale, prin care a dat dovada ca este dispusa sa nesocoteasca chiar votul CSM pentru a-si impune convingerile personale.

Prin urmare, in cazul prezentei sesizari disciplinare care o poate afecta direct pe doamna Savonea si mai mult decat la nivel de opinii, consider ca prin mentinerea functiei pe care o ocupa se vor putea exercita actiuni care ar afecta impartialitatea procedurii disciplinare.

De asemenea, mentinerea in functie a doamnei Savonea intr-un caz atat de flagrant de depasire a atributiilor si incalcare chiar a unui vot in plenul pe care il prezideaza ar aduce o atingere grava prestigiului justitiei.

Prin urmare, va solicit sa dati curs prezentei cereri si sa procedati la cercetarea disciplinara a doamnei magistrat Savonea Lia, presedinte CSM.

Mai mult despre: ,


Comentarii: