externe

Jurnalist: „Am fost batut de talibani in Kabul in timp ce faceam un reportaj. Au coborat dintr-un Land Cruiser blindat si m-au lovit”

Jurnalistul afgan Ziar Khan Yaad a anuntat, joi, ca a fost batut de talibani in timp ce incerca sa isi faca meseria pe strazile din Kabul. „Talibanii au coborat dintr-un Land Cruiser blindat si m-au lovit”, a anuntat jurnalistul. El lucreaza la Tolo News, cel mai important canal de stiri din Afganistan.

„Am fost batut de talibani in Orasul Nou din Kabul in timp ce faceam un reportaj. Aparatele de fotografiat, echipamentele tehnice si telefonul meu mobil personal au fost confiscate.

Unii oameni au raspandit stirea mortii mele, ceea ce este fals. Talibanii au coborat dintr-un Land Cruiser blindat si m-au lovit, amenintandu-ma cu arma”, a anuntat jurnalistul pe Twitter.

„Inca nu stiu de ce s-au comportat astfel si m-au atacat brusc. Problema a fost adusa la cunostinta liderilor talibani; cu toate acestea, autorii nu au fost inca arestati, ceea ce reprezinta o amenintare grava la adresa libertatii de exprimare”, a mai spus jurnalistul.

Un grup de 124 de persoane, jurnalisti din Afganistan si familiile acestora, au fost primiti miercuri in Mexic, a declarat ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, relateaza AFP.

„Este vorba despre oameni care isi risca viata pentru a informa, care sunt dedicati libertatii de exprimare, libertatii si independentei presei”, a declarat ministrul Marcelo Ebrard in cadrul unei ceremonii pe aeroportul din Ciudad de Mexico, in prezenta refugiatilor afgani.

Grupul, format din jurnalisti din diverse mass-media afgane din Kabul, a sosit in Mexic dupa un zbor de 20 de ore de la Doha la bordul unui avion al Qatar Air Force, care transporta si copii, conform imaginilor publicate de ministerul mexican.

Cu cateva ore mai devreme, Mexicul a gazduit cinci tinere afgane dintr-o echipa de robotica premiata la nivel international, toate evacuate dupa ce talibanii au preluat puterea.

Mexicul are o lunga traditie in a gazdui refugiati politici. Politicieni persecutati in timpul dictaturii lui Franco in Spania sau in tari din America de Sud si-au gasit refugiu in trecut in aceasta tara.

Mexicul a anuntat in urma cu cateva zile ca proceseaza cererile refugiatilor afgani, in special ale femeilor si fetelor, dupa ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul in urma retragerii trupelor americane.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

5 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

9 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

9 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago