Jurnalist german, SOCAT de ce i s-a intamplat dupa un interviu cu un ministru TURC: „Nici in statele DICTATORIALE n-am intalnit asa ceva”

externe

Deutsche Welle a acuzat autoritatile turce de confiscarea inregistrarii video a unui interviu cu ministrul Sportului si Tineretului, Akif Cagatay Kilic, care urma sa fie folosit in talk show-ul ”Zona de Conflict”. Actiunea autoritatilor turce a lansat un protest al jurnalistilor germani cu privire la libertatea presei pe teritoriul turc, unde chiar si institutiile de presa occidentale sunt vizate de cenzura.

Interviul contestat de catre partea turca a fost inregistrat luni seara in metropola Ankara de catre jurnalistul Michel Friedman, iar printre subiectele abordate cu ministrul Cagatay Kilic se numara lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie, precum si campania guvernamentala de eliminare a asa-numitilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, care a dus la suspendarea din functie a peste 120.000 de persoane.

De asemenea, ministrul turc a fost intrebat despre situatia mass-media, precum si despre pozitia femeilor in societatea turca, inainte ca jurnalistul DW sa-i ceara sa explice comentariile facute anterior de presedintele Recep Tayyip Erdogan in ceea ce priveste subiectele abordate in discutie. Imediat dupa finalizarea interviului, ministrul turc s-a retras, iar secretarul sau de presa a informat echipa DW ca nu va permite difuzarea interviului, inregistrarea video fiind confiscata de catre angajatii ministerului Sportului si Tineretului. Intre timp, Ubeydullah Yener, secretarul de presa al ministrului Sportului, a sustinut ca nu a existat nicio autorizatie pentru interviu, iar jurnalistul DW a pus intrebari care nu se aflau pe lista de subiecte convenite anterior.

”Friedman stie exact ce s-a intamplat. O parte din declaratiile sale erau acuzatii clare. In aceasta situatie, nu a fost acordata nicio autorizatie pentru interviu”, a precizat Yener. Insa, jurnalistul Michel Friedman a dezmintit acuzatiile secretarului de presa, explicand ca nu s-a izbit niciodata de o asemenea situatie, nici macar in statele lumii unde dictatura mai joaca un rol predominant.

”Aceasta este dovada ca este extrem de limitata libertatea presei din Turcia. Incidentul este extrem de socant. Daca presa occidentala este deja tratata in acest mod, oamenii isi pot doar imagina obstacolele cu care se confrunta jurnalistii turci”, a precizat Michel Friedman.

Uniunea Jurnalistilor Germani (DJV) a cerut publicarea imediata a interviului confiscat de catre autoritatile turce. ”Aceasta este o incalcare grava a libertatii presei, pe care am cunoscut-o doar din partea dictaturilor”, a declarat presedintele DJV, Frank Uberall.

De asemenea, fostul redactor sef al publicatiei Cumhuriyet, Can Dundar, a postat pe retelele de socializare mesajul: ”Bun venit in Turcia, prieteni!”. Un reprezentant al ministerului a sustinut ca autoritatile turce isi respecta dreptul de a opri difuzarea controversatului interviu potrivit legislatiei privind presa.

”Prezentatorul nu era acolo pentru a obtine raspunsuri, ci pentru a transmite un mesaj cu privire la propriile sale opinii. Nu vom permite publicarea unor materiale lipsite de respect, care trec dincolo de scopul propus initial”. Deutsche Welle a contactat ministerul Sportului si Tineretului, precum si directoratul general pentru presa si informatie din Turcia pentru a cere predarea inregistrarii interviului. Solicitari asemanatoare au fost facute si de catre Uniunea Jurnalistilor Germani. Insa, autoritatile turce au refuzat sa ofere un raspuns solicitarii DW.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: