Jurnalist Iasi, profund revoltat: „Nu vrem ca Dragnea sa ne numeasca fascisti! Prietenii mei nu sunt fascisti. Sunt salvatori”

news

Gabriel Gachi, jurnalist la Reporter de Iasi, reactioneaza revoltat dupa ce Liviu Dragnea i-a comparat pe protestatarii de la Iasi cu militiile naziste din anii ’30, din Germania.

„Dragnea vorbeste incontinuu la A3 ca in fata oglinzii despre atitudinea fascista a protestatarilor de la Iasi. Vorbesc si eu la pereti, ca tot e ceva decat sa nu spun nimic. Grupul meu s-a adunat la protest, pe 9 mai, am stat compact in fata la Junimea. Unul e IT-ist, are propria firma de 15 ani, a facut niste aplicatii premiere mondiale, a creat propriul soft pe care il vinde in toata lumea. Altul e inginer, are doua fetite pe care le iubeste ca pe ochii din cap, omul n-ar omori o musca. Si e un mare caracter. Alta e medic, altul are 40 de angajati in productie industriala pentru export, altul face mobila de lux, vinde la toti avocatii si doctorii din oras, e si o avocata in comercial, treaba grea, trebuie multa carte, mai e inca un medic, eu ziarist, un alt stomatolog, altul are o pensiune cu 20 de camere, zidita cu mana lui, ca un ctitor, si nu mai stau sa-i enumar pe toti, cu zecile de copii ce vin in urma noastra, educati, binecrescuti, care stiu deja ce vor de la viata si se simt deja responsabili pentru viitorul lor, adica nu sparg seminte si nu se lasa purtati de val la intamplare.

Si tot grupul asta m-a asurzit de mi-au pocnit timpanele in numai un sfert de ora. Credeam ca o sa sangerez. Inainte s-a baut o cafea si-un suc pe Pietonal, apoi s-a protestat. Nu din ura fata de pesedisti si de ceilalti semeni, ci din teama acuta, foarte prezenta, pentru viitorul lor imediat. Teama pentru raul de a doua zi, nu fata de unul abstract, imposibil de explicat, ci un rau palpabil, care i-a facut sa iasa din case, sa-si lase treburile sau micile tabieturi, un rau resimtit instinctiv, ca o alarma in creier, alimentat zi de zi de Dragnea si de A3, chiar si astazi, cu inconstienta.

Grupul meu e de toata isprava pentru aceasta tara. Mereu ne impingem viata inainte, cladim ceva, ne analizam si ne zbatem ca sa nu cadem, vara intindem 20 de corturi in poiana pe care noi o stim, ne luam cadouri la zilele copiilor si ne ajutam intre noi ca sa supravietuim in micile noastre afaceri.

Si nu vrem ca Dragnea sa ne numeasca fascisti! Au fluierat si au suflat in vuvuzele de m-au asurzit, dar n-o faceau daca nu simteau pericolul. Prietenii mei nu sunt fascisti. Sunt salvatori”, a scris Gabriel Gachi pe Facebook.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comparat recentele contramanifestati de care PSD s-a lovit in mai multe orase din tara cu actiunile militiilor naziste din anii ’30. „Ma uitam la aceste violente si incercam sa ma gandesc daca este vreo diferenta si n-am gasit nicio diferenta in modul in care se comportau Camasile negre (…) in anii ’30, in Germania nazista. Acelasi lucru: sa nu mai ai opinie, sa ii bati, sa ii sperii…”, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3.

Dragnea s-a referit probabil la Camasile maro sau Sturmabteilung, trupele paramilitare ale lui Hitler din anii ’20 si ’30. Camasile negre erau militiile fasciste din Italia lui Mussolini, din aceeasi perioada.

„Nu mi-a fost si nu imi este in continuare foarte usor sa le solicit tuturor colegilor mei si simpatizantilor care vin la aceste mitinguri sa nu riposteze. A fost foarte greu, foarte, foarte, foarte greu ca la Iasi niciun membru, niciun simpatizant sa nu riposteze. A fost o munca de lamurire dusa foarte intens, majoritatea din autocar au vrut sa iasa. Totusi, cand ies 30.000 ca sa riposteze la cateva sute, rezultatul e previzibil, dar imi mentin in continuare aceasta atitudine, chiar daca sunt oameni care se supara sau carora nu le convine, pentru ca eu nu vreau sa ducem Romania acolo unde vrea sa o duca Iohannis. Iohannis si USR-istii si PNL-istii si nu numai, si cei de la Pro Romania au aceeasi violenta”, a declarat Dragnea, luni seara, la Antena 3.

El a facut o comparatie cu Camasile negre din Germania nazista.

„Ma uitam la aceste violente si incercam sa ma gandesc daca este vreo diferenta si n-am gasit nicio diferenta in modul in care se comportau Camasile negre (…) in anii ’30, in Germania nazista. Acelasi lucru: sa nu mai ai opinie, sa ii bati, sa ii sperii…”, a sustinut el.

El a adaugat ca se doreste ca Romania sa ajunga „cu batai pe strada”.

„Pai sa stiti ca daca cetatenii care spun ca sunt de buna credinta si se lasa in continuare manipulati de oameni ca cei pe care i-ati vazut dumneavoastra, cei care sunt in spatele lor, cei care ii platesc si ii finanteaza, cei care ii incurajeaza, cei care ii protejeaza si ma refer la institutiile statului – Codul penal cu care sta in gura atat de mult Iohannis si stapanii lui de la Bruxelles este atat de clar aici: orice impiedicare a unei manifestari autorizate este infractiune. Acolo vor sa duca Romania, cei care vor sa ajunga Romania cu batai pe strada, cu impunerea punctului de vedere cu bata, cu impunerea unei guvernari cu bata, sa-i voteze. Sa-i voteze si sa se laude cu asta. Asta ofera USR-ul, asta ofera Ciolos, civilizatul de Ciolos”, a afirmat el.

Dragnea a sustinut ca se incearca sa fie speriati votantii PSD.

„Vor sa ii sperie pe oamenii care voteaza cu PSD. Mi-a spus cineva ca a venit unul la ei in sat sa le spuna ca daca voteaza cu PSD le da foc la casa”, a spus Dragnea.

El a sustinut ca reactia este „sa-i plesnim, dar sa-i plesnim la vot”. „Cine sa ne reprezinte la Bruxelles? Niste batausi? Daca vor sa fie condusi cu bata… Bineinteles ca mai facem mitinguri. Ne sperie pe noi niste batausi? Credeti ca SRI nu stie ce se intampla?”, a afirmat el.

Dragnea a mai spus ca nu sunt la putere, ci la guvernare. „Puterea adevarata in Romania o tine Iohannis cu cei din statul paralel, cu cei din justitie”, a declarat el.

Comentarii: