externe

Jurnalista protestatara refuza azilul politic in Franta: „Sunt patrioata, fiul meu si mai mult. Nu vrem sa plecam sub nicio forma, nu vrem sa mergem nicaieri”

Jurnalista rusa Marina Ovsiannikova, care a devenit cunoscuta pentru protestul sau anti-razboi dupa ce a aparut intr-un buletin de stiri pro-Kremlin pentru a denunta ofensiva din Ucraina, a refuzat oferta de azil a presedintelui francez Emmanuel Macron, declarand ca nu vrea sa isi paraseasca tara, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Nu vreau sa parasesc tara noastra. Sunt patrioata, fiul meu si mai mult. Nu vrem sa plecam sub nicio forma, nu vrem sa mergem nicaieri”, a spus jurnalista in varsta de 43 de ani intr-un interviu pentru revista germana Der Spiegel, difuzat miercuri seara.

Presedintele Macron a declarat marti ca Franta este dispusa sa ofere protectie consulara jurnalistei Marina Ovsiannikova, fie la ambasada, fie acordandu-i azil.

Dupa ce a fost arestata, jurnalista a fost imediat condamnata la o amenda de 250 de dolari si apoi eliberata. Cu toate acestea, risca in continuare o urmarire penala si o pedeapsa cu ani grei de inchisoare, in conditiile unei legi recente care condamna raspandirea de „informatii false” despre armata rusa.

„Este un razboi impotriva unui popor frate! Nicio persoana sanatoasa nu poate accepta acest lucru”, explica jurnalista nascuta la Odesa, in Ucraina, dintr-un tata ucrainean si o mama rusoaica.

Ovsiannikova considera ca actiunea sa „a fost mai presus de toate o actiune pacifista: este in interesul Rusiei si al lumii sa puna capat acestui razboi cat mai repede posibil”.”De asemenea, am vrut sa arat ca si rusii sunt impotriva acestui razboi, ceea ce multi oameni din Occident nu inteleg. Majoritatea oamenilor inteligenti si educati de aici se opun acestui razboi”, a spus ea.

Ea a declarat ca si-a pregatit actiunea singura, fara sa fi vorbit inainte cu familia sau cu prietenii.

„Majoritatea oamenilor care lucreaza pentru televiziunea nationala inteleg foarte bine ce se intampla. Stiu prea bine ca fac ceva gresit. Nu sunt propagandisti convinsi, de multe ori orice altceva decat propagandisti!”, a adaugat ea.

„Ei duc o lupta interioara constanta intre munca lor si propria busola morala (…) Dar colegii trebuie sa isi hraneasca familiile, stiu ca in climatul politic actual nu isi vor gasi un alt loc de munca”, precizeaza jurnalista, care s-a declarat fericita ca mai multi jurnalisti rusi de la canalele publice si-au dat demisia in ultimele zile in semn de protest fata de restrictionarea informatiilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

2 ore ago

O masina cu 7 femei s-a rasturnat pe Podul Basarab din Bucuresti. Toate au ajuns la spital

O masina in care se aflau sapte femei s-a rasturnat, duminica, pe Podul Basarab din…

2 ore ago