Jurnalistul Mircea Marian: „N-am sa vars nici o lacrima pentru fiii Securitatii, vezi Doamne oropsiti pe nedrept pentru pacatele parintilor lor”

politica

Jurnalistul Mircea Marian are o replica taioasa dupa ce Alexandru Rafila a suferat ca si tatal sau, fost maior de Securitate a fost o victima si ca „nu vad unde este vina mea pentru ca sunt fiul tatalui meu”. „Mi se pare absolut de nepermis modul in care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, in mod evident, si e legat de optiunea politica pe care am avut-o”, a sustinut Rafila.

„Bunicii mei aveau ceva pamant in satul Uncesti, din Suceava, si erau invatatori la scoala din sat. Cand au venit armatele sovietice eliberatoare, golanii satului au devenit liderii locali ai PCR, le-au distrus casa cand ei erau in refugiu, in Muntenia si apoi, ca sa razbune pe bunicul care-i lasase corigenti, l-au bagat la ‘chiaburi’.

Bunicul a scapat la milimetru de puscarie, dar tata a trebuit sa-si falsifice dosarul ca sa intre la facultate. Prin 1980, tata se bucura ca seful lui de la Bucuresti il apreciaza si vrea sa-l promoveze in centrala, pana cand a venit Bagalut (asa-l chema pe seful de la Bucuresti) si i-a spus: ai dosar de fiu de chiabur, n-ai sa poti fi promovat niciodata. Punct.

Asa ca n-am sa vars nici o lacrima pentru fiii securitatii, vezi Doamne oropsiti pe nedrept pentru pacatele parintilor lor – si si aia, niste inocenti, nedreptatiti…”, a scris Marian pe Facebook.

Alexandru Rafila a reactionat foarte iritat, duminica seara, cand a fost nevoit sa dea explicatii despre cazul tatalui sau, fost sef al Securitatii Arad. „Mi se pare absolut de nepermis modul in care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, in mod evident, si e legat de optiunea politica pe care am avut-o”, a sustinut Rafila la B1 TV.

Rafila a recunoscut ca tatal sau a fost sef al Securitatii Arad insa a incercat sa il victimizeze.

„In primul rand ca filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatal meu nu a fost obiectiv. Pentru ca, dincolo de lucrurile pe care el le-a facut si cu care eu nu sunt de acord – adica, in mod evident, apartenenta la Securitate in acea perioada din punctul meu de vedere este un lucru absolut condamnabil – a pus in paralel un film despre uciderea unor tarani din judetul Arad. Acel lucru s-a intamplat dupa doua luni si jumatate dupa ce tatal meu fusese exclus din Securitate, dat afara din PCR, el era membru, de partid. Iar tatal meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicina timp de sase luni, pentru ca a fost considerat un element dusmanos. El nu a fost implicat in acel masacru”, a mai spus Rafila la B1 TV.

Rafila a mai sustinut ca este „absolut de nepermis” modul in care a fost prezentat cazul tatalui sau.

„Tatal meu a fost student la Medicina, a terminat al doilea Facultatea de Medicina, in 1960. La varsta de 40 de ani. Nu era student cand lucra la Securitate in judetul Arad. A fost student la Bucuresti in perioada 1954-1960. Tatal meu a fost militar, a luptat pe front pana in 1945, adica pana pe la 25 de ani, ulterior a fost trimis la o scoala…

Eu v-am spus, am aflat aceste lucruri abia cand eram student, cand aveam in jur de 20 de ani. Ma afecteaza, sigur, si emotional, dar nu vad unde este vina mea pentru ca sunt fiul tatalui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul in care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, in mod evident, si e legat de optiunea politica pe care am avut-o”, a mai sustinut Rafila.

Lucia Hossu Longin, realizatoarea documentarului „Memorialul Durerii”, a declarat sambata ca Alexandru Rafila (tatal) l-a ucis in bataie pe fruntasul social-democrat Stefan Zarea. Alexandru Rafila (fiul) este acum membru de seama al Partidului Social Democrat, a tinut sa remarce Longin.

„Eu am facut interviul cu el. Pe parcursul interviului mi-a spus ca fiul lui este tot doctor si n-am insistat ca nu aveam nimic cu fiul lui, ca se poate intampla uneori ca fiii sa fie oameni nevinovati si parintii sa fie criminali. Dar faptul ca nu isi asuma acest destin al tatalui lui este de comentat”, a declarat Longin pentru Ziar de Cluj.

„Ceea ce este mai strigator la cer este ca este acuzat de uciderea social-democratului, fruntasului social-democrat Stefan Zarea, care in urma batailor a decedat. Aplicate de oamenii lui Rafila si de Rafila probabil, dar el este factor raspunzator. Era seful Securitatii. Acum, dupa ani de zile, iata fiul lui, social-democrat. Social-democratii il tin la icoana pe Stefan Zarea, ca fiind un om exceptional, si el l-a omorat. A murit la 30 de ani, omorat in bataie”, a subliniat realizatoarea TV.

„Eu spun acolo ca Rafila Alexandru a devenit medic in Bucuresti, dupa ce a plecat din Securitate a devenit medic. (…) Nu ma gandeam atunci ca fiul lui va ajunge un demnitar”, a mai mentionat Longin.

Longin a mai relatat ca, in timpul represiunii coordonate de Alexandru Rafila, „29 de tarani au fost executati pe loc, fara judecata, fara nimic, in anul 1947. (…) Tarani scosi din case si impuscati in mijlocul ulitei”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: