Jurnalistul Sebastian Zachmann detaliaza cum va reusi sa ramana Citu premier cu ajutorul PSD: „PSD va vota propunerile tehnocrate ale premierului Citu”

politica

Jurnalistul Sebastian Zachmann, realizator al emisiunii Insider Politic de la Prima TV, explica in detaliu cu va reusi Florin Citu sa se mentina in functia de premier. Principalul ajutor va veni de la PSD.

„Un mic scenariu politic:

Pasul 1. Florin Citu castiga sefia PNL. Primeste si un vot de incredere pentru a ramane premier.

Pasul 2. Ii invita pe liderii USR PLUS sa propuna un nou ministru al Justitiei si sa se intoarca la guvernare. USR PLUS refuza.

Pasul 3. Florin Citu e obligat sa vina in fata Parlamentului pentru un nou vot de incredere, pe care il poate obtine doar cu ajutorul PSD. Prin urmare, le ofera partenerilor din UDMR doua portofolii lasate libere de USR PLUS – Cercetarea si Economia. La Justitie, Transporturi si Fonduri Europene numeste tehnocrati comozi.

Pasul 4. La mijlocul lunii octombrie, Romania va inregistra in jur de zece mii de noi cazuri covid, un motiv suficient ca PSD sa clameze responsabilitatea politica si sa voteze propunerile tehnocrate ale premierului Citu. “In momente ca acestea nu putem lasa tara fara guvern si mai ales fara un ministru al Sanatatii cu puteri depline”, va declara unul dintre liderii PSD.

Pasul 5. In paralel, CCR hotaraste ca nu s-au respectat procedurile la depunerea motiunii de cenzura USR PLUS – AUR.

Pasul 6. PSD invita USR PLUS sa semneze motiunea sa. USR PLUS sovaie. In final, semneaza alaturi de AUR si PSD.

Pasul 7. Florin Citu sesizeaza CCR, pe motiv ca parlamentarii USR si AUR au semnat doua motiuni de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara incalcand legea. Vine vacanta de iarna si guvernul ramane in picioare. Vine primavara si tot asa.

Vi se pare utopic?”, a explixat Zachmann pe pagina sa de Facebook.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sambata ca partidul „a pierdut masiv din incredere” si dupa 30 mai, in interiorul formatiunii, s-a declansat o lupta „foarte dura”, cu instrumente care „nu sunt specifice democratiei”.

„Pana in data de 30 mai, lucrurile au functionat. PNL a fost stabil, pe un scor de 26-27%. Perceptia asupra PNL a fost o perceptie buna si PNL avea un potential semnificativ de crestere. Orice om care are o minima obiectivitate stie acest lucru. Din pacate, dupa data de 30 mai, a fost declansata o competitie in PNL care s-a transformat, din pacate, intr-o lupta foarte dura, o lupta in care cele doua parti care au fost implicate in competitie nu s-au sfiit sa foloseasca instrumente care nu sunt specifice democratiei si PNL”, a spus Orban, in cadrul Consiliului National al PNL.

El a aratat ca a scazut nu doar increderea in PNL, ci si in premier si in Guvern, dar ca nu doreste sa faca publice date in acest sens.

„Realitatea este ca astazi PNL a pierdut masiv din incredere, ca doar 15% dintre romani mai considera ca Romania se indreapta intr-o directie buna. Increderea in Guvern si in premier prefer sa nu v-o spun public, dar toti puteti simti lucrul acesta, in viata de zi cu zi, vorbind cu oamenii, comunicand cu oamenii, fie direct, fie pe retelele de socializare, fie evaluand in mod obiectiv perceptia PNL de catre romani”, a precizat liderul liberal.

Orban a subliniat ca este important ca, in cadrul Congresului PNL, fiecare delegat „sa judece cu propriul aparat de analiza” si sa ia decizia liber, tinand cont doar de binele partidului.

„Prin decizii care nu au fost luate cu acordul meu am ajuns intr-o criza politica care pune sub semnul intrebarii guvernarea de catre PNL”, a spus el.

Potrivit lui Ludovic Orban, cel care va fi ales presedinte al PNL trebuie sa refaca unitatea partidului, increderea cetatenilor in PNL si sa aiba capacitatea de a reface majoritatea parlamentara care sa sustina Guvernul si reformele promise.

„Asta trebuie sa facem. Fara mofturi, fara crize provocate artificial, fara niciun fel de toleranta fata de inamicul nostru, PSD. Astazi am votat in Biroul Politic National o rezolutie care respinge categoric orice forma de intelegere, de compromis cu PSD”, a adaugat liderul liberal.

Orban si-a exprimat convingerea ca PNL nu a castigat alegerile parlamentare pentru ca partidul si-au asumat raspunderea guvernarii in „cea mai grea perioada pe care a trait-o Romania si lumea civilizata dupa Al Doilea Razboi Mondial”. Tinand cont de acest context, Ludovic Orban considera ca scorul obtinut de liberali „a fost mai degraba un succes decat un insucces”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: