„Justitia lui Iohannis!”. Tariceanu n-a invatat nimic din umilinta din 6 decembrie, reactie violenta dupa ce a fost trimis in judecata

politica

Calin Popescu Tariceanu reactioneaza violent dupa ce Parchetul General a anuntat ca il trimite in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale.

„Ca sa mai mute atentia de la ‘ciolaniada’ PNL-USR-UDMR, argatii dlui Iohannis de la Parchetul General au decis sa ma trimita in judecata pentru un inventat abuz in serviciu. Acuzatia este ca nu am supus votului plenului Senatului solicitarea ANI de incetare a mandatului unui coleg senator.

Procuroarei care m-a anchetat i-a fost prea greu sa citeasca si Regulamentul Senatului care prevede clar modul in care se realizeaza incetarea mandatului unui senator: solicitarea ANI este trimisa Comisiei Juridice pentru raport, raport care este inaintat Biroului Permanent al Senatului, cel care decide punerea pe ordinea de zi a plenului. Pana la data demisiei mele din functia de Presedinte al Senatului, Comisia Juridica nu a venit cu acest raport in Biroul Permanent! Foarte simplu si clar.

Ma rog, argumentele nu conteaza in vremurile astea. Doar oportunitatile politice! Ma voi apara in fata judecatorilor asa cum am facut-o si in celalalt dosar confectionat de justitia lui Iohannis! Asa cum am castigat atunci o sa castig si acum!”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata, marti, de Parchetul General pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale.

Tariceanu este acuzat ca nu a constatat si nu a supus la vot in plenul Senatului incetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, desi acesta avea o decizie definitiva in instanta prin care a fost declarat incompatibil si nu mai putea ocupa o functie publica.

In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si senatorul Cristian Marciu, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, din probele administrate a rezultat faptul ca, desi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla in stare de incompatibilitate cu functia de senator (avea interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, cand a ramas definitiva si irevocabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal), acesta a folosit fara drept, din data de 11 decembrie 2016 pana in prezent, calitatea oficiala de senator in actuala legislatura a Parlamentului.

In aceasta calitate, Cristian Marciu a indeplinit acte care implica exercitiul autoritatii de stat, a participat la sedintele Senatului, a facut parte din comisii permanente si speciale ale Senatului, a avut initiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat intrebari si interpelari.

Fata de Calin Popescu-Tariceanu, procurorii au retinut ca, in perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, in exercitarea atributiilor de serviciu specifice unei functii de conducere in cadrul Senatului, prin neindeplinirea actelor vizand constatarea incetarii mandatului de senator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor) si nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptarii unei hotarari de vacantare a locului de senator in cauza, „a cauzat vatamarea drepturilor persoanei care, in urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru functia de senator pozitia urmatoare”.

Procurorii mai spun ca, prin neindeplinirea obligatiilor legale, Calin Popescu-Tariceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu sa foloseasca fara drept calitatea oficiala de senator ce implica exercitiul autoritatii de stat, urmata de indeplinirea actelor legate de aceasta calitate.

Rechizitoriul impreuna cu dosarul cauzei au fost trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre competenta solutionare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: