Justitia pune capat cosmarului. Judecatorii au dat sentinta, Dragnea este condamnat cu executare. Trei ani si sase luni de inchisoare

news

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, la trei ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu.

Pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu a fost contopita cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primita in dosarul „Referendumul”.

Instanta a anulat suspendarea executarii din dosarul „Referendumul”, rezultand o pedeapsa finala de 3 ani si 6 luni cu executare.

Decizia de condamnare a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Pe de alta parte, Dragnea a fost achitat pentru acuzatia de instigare la fals intelectual.

DNA a cerut condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu si la doi ani si jumatate pentru instigare la fals intelectual. De asemenea, procurorii au cerut anularea suspendarii condamnarii de doi ani in dosarul Referendumul. Liviu Dragnea si-a sustinut „cu tarie” nevinovatia in instanta, spunand ca nu a comis niciuna dintre presupusele fapte pe care „DNA le-a aruncat in rechizitoriu”. Pana acum, magistratii instantei supreme au amanat de doua ori pronuntarea sentintei in cazul presedintelui PSD.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. „In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma”, sustine DNA.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie – 1 august 2008 si 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiunea de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: