analize

Justitia revine sub bocancul Puterii. Cum a castigat Dragnea patru luni, blocand judecarea cazului sau. Complicitatea puterilor statului

O analiza realizata de jurnalistii de la ziare.com arata cum a reusit seful PSD, Liviu Dragnea, sa castige patru luni, pana acum, in ce priveste judecarea cazului sau. Institutii cruciale ale statului si-au dat mana pentru a-l salva pe Dragnea.

Procesul lui Liviu Dragnea urmeaza sa se reia din ianuarie 2019, de un nou complet de 5 judecatori, dupa ce judecatoarea Alina Ghica a anulat tragerea la sorti a completurilor de la ICCJ. Dragnea are parte astfel de al treilea complet de 5 judecatori, fiind o premiera in justitia din Romania.

Cu ajutorul Parlamentului, Guvernului si al CCR, Liviu Dragnea a castigat 4 luni, perioada septembrie-ianuarie, timp in care cazul sau a a fost blocat.

In medie, apelul intr-un caz ca al politicianului dureaza aproximativ 6 luni, atrage atentia ziare.com. De exemplu, in cazul fostului ministru PSD, Dan Sova, dosarul CET Govora, apelul a durat sase luni, din decembrie 2017 pana in iunie 2018. Procesul a fost finalizat in faza de apel in 10 termene. Intr-un alt caz celebru, Gala Bute – Elena Udrea, apelul a durat tot sase luni, din decembrie 2017 pana in iunie 2018.

Apelul in primul dosar al lui Dragnea, privind cazul Referendumul, a durat tot sase luni: din septembrie 2015, pana in aprilie 2016. A fost nevoie de 10 termene de judecata, in contextul in care erau 45 de inculpati in dosar.

Cum a fost posibil?

Alina Ghica a fost doar varful unei adevarate piramide a deciziilor favorabile date lui Liviu Dragnea de mai multe autoritati ale statului roman. In final, toate au dus la tergiversarea judecarii apelului facut de politician impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor la DGASPC Teleorman.

Totul a inceput cu o prevedere aparent banala intr-una din legile justitiei, Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, facuta de deputatii PSD. Potrivit acesteia, sefii din Inalta Curte (sefii de sectii, vicepresedinti si presedinte) nu mai erau membri de drept ai completurilor de 5 judecatori. Coalitia PSD&ALDE a trecut cu viteza prin Parlament aceste legi.

In momentul in care dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns la Completul de 5 judecatori, acesta era format din magistratii Iulian Dragomir – vicepresedinte al ICCJ, Simona Nenita, Daniel Gradinaru, Florentina Dragomir si Lavinia Lefterache. Alegerea acestora fusese facuta la inceputul anului 2018.

Dragnea a cerut public ca ICCJ sa traga la sorti alte completuri, potrivit modificarilor aduse de Parlament, modificari intrate in vigoare in vara.

In tandem, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR cu un posibil conflict constitutional intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta modului de formare a completurilor de 5 judecatori. Cel care a pledat cauza Executivului la CCR a fost secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, judecat chiar el de un astfel de complet de 5 judecatori!

Curtea Constitutionala a decis apoi ca exista conflict juridic de natura constitutionala. Imediat, pe 8 noiembrie, ICCJ a decis tragerea la sorti a noilor completuri. In cazul lui Dragnea, acesta era format din Francisca Vasile, Horia Selaru, Ioana Ilie, Simona Nenita si Rodica Cosma.

Insa Dragnea a fost in continuare nemultumit, astfel incat intervine Curtea de Apel Bucuresti. Pe 23 noiembrie, judecatoarea Alina Ghica decide anularea si suspendarea tragerii la sorti din 8 noiembrie a ICCJ. Avocata lui Dragnea a sustinut ca ICCJ trebuia sa traga la sorti doar un singur magistrat, cel in locul lui Iulian Dragomir, si nu toti cinci judecatorii. Suspendarea a fost ceruta de avocata lui Dragnea si acceptata de instanta, pana in momentul in care CCR motiveaza decizia.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

8 minute ago

Statul american Arizona a inculpat 18 colaboratori ai lui Donald Trump, inclusiv fostul avocat al acestuia, Rudy Giuliani, pentru incercarea de fraudare a alegerilor din 2020

Statul american Arizona a inculpat 18 persoane in cadrul tentativei de a rasturna rezultatele alegerilor…

22 de minute ago

Irak: 11 persoane spanzurate pentru terorism si apartenenta la gruparea Stat Islamic

Cel putin 11 persoane au fost spanzurate saptamana aceasta in Irak pentru "terorism" si apartenenta…

14 ore ago

Rapper iranian condamnat la moarte pentru „coruptie pe pamant”. El a sustinut cu melodiile sale protestele din 2022

Un rapper iranian condamnat la inchisoare pentru ca a sprijinit protestele antiguvernamentale a fost condamnat…

14 ore ago