„Justitia romana a fost ingenuncheata” in judetul Neamt. Decizie ICCJ, anulata cu un vot al alesilor PSD si PNL

news

Consilierii locali PSD si PNL din Roman au votat cot la cot o hotarare privind mentinerea in functie a primarului municipiului, Lucian Ovidiu Micu (PNL), sfidand astfel o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a stabilit ca acesta este incompatibil.

Micu a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate in 2016, cand era viceprimar al municipiului, dupa ce inspectorii de integritate au constatat ca a ocupat concomitent functia de viceprimar si pe cea de membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal de Urgenta Roman, lucru interzis prin lege.

Pe 2 aprilie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel Bacau si a respins ca nefondat recursul primarului Micu, care voia anularea raportului ANI.

In sedinta CL de vineri, 26 iulie, in unanimitate, cei 20 de alesi prezenti (absent fiind avocatul Gratian Iacob, consilier PNL), au votat o hotarire prin care la articolul 1(aliniat 1) „Se constata ca starea de incompatibilitate a domnului Lucian Ovidiu Micu, in calitate de viceprimar, retinuta in Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agentiei Nationale de Integritate este aferenta mandatului 2012-2016. (2) Se constata in conformitate cu Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07. 2016 al Agentiei Nationale de Integritate, ca domnul Lucian Ovidiu Micu nu este in stare de incompatibilitate in mandatul actual. (3) Se constata ca, in conformitate cu mentiunile din Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agentiei Nationale de Integritate coroborate cu dispozitiile art. 91, alin. (1) si alin. (11 ) din Legea nr. 161/2003, starea de incompatibilitate a domnului viceprimar Lucian Ovidiu Micu a incetat la data de 24.06.2016, data validarii in calitatea de consilier local/viceprimar in mandatul 2016-2020, mandat incetat la data de 29.06.2017, cind a fost ales primar al muncipiului Roman. (4) Se constata ca prevederile art. 25 din Legea nr. 176/2010 nu prevad vreo sanctiune care sa poata fi aplicata in cursul mandatului actual domnului Lucian-Ovidiu Micu pentru starea de incompatibilitate in care s-a gasit intr-un mandat anterior. Art. 2.

Se constata ca, a intervenit in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (5) din Legea nr. 176/2010, prescriptia raspunderii civile, administrative si disciplinare pentru starea de incompatibilitate retinuta prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agentiei Nationale de Integritate, stare de incompatibilitate in care s-a gasit domnul Lucian-Ovidiu Micu in mandatul de viceprimar 2012-2016. Art. 3. Cu ducerea la indeplinire a prezentei hotariri se incredinteaza Secretarul General al Municipiului Roman. Art. 4. Prezenta hotarire se comunica, prin grija Secretarului general al municipiului Roman, Agentiei Nationale de Integritate, Institutiei Prefectului – Judetul Neamt“, se spune in hotarirea votata de alesii locali, citata de Monitorul de Neamt.

Presedintele USR Neamt, Radu Samson, a avut o reactie dura.

„Justitia romana a fost ingenuncheata in Primaria Roman. 2016, Lucian Micu a fost declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate. 2017 – Curtea de Apel Bacau a decis ca raportul ANI este corect. Mai 2020 – a fost data o sentinta definitiva in acest sens de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta judiciara suprema din Romania. Ieri, 26 iunie 2020, Consiliul Local Roman a decis ca judecatorii din cele doua instante si inspectorii ANI sint prosti si nu inteleg «cit de pur si nevinovat» este primarul, a carui incompatibilitate cica s-ar fi prescris.

Mai mult decit atit, consilierul local PNL care a initiat proiectul, domnul Constantin Ghica, si-a insusit astfel parte din atributiile prefectului, singura autoritate care poate sa dispuna, sau sa nu dispuna sanctiuni in astfel de cazuri, dupa ce analizeaza toate datele.

Acest «artificiu legal» este facut intr-un mod complet rusinos si nemaiintilnit in practica politica si juridica din Romania. El seamana ca mecanism cu OUG 13, ordonanta care a scos sute de mii de oameni in strada in 2017. Abuzurile asupra justitiei sint tot abuzuri, indiferent de nivelul la care acestea sint comise sau de culoarea politica a autorului.

Consilierii PSD Roman au dat si ei o mina de ajutor cu voturile lor, pentru ca prietenii adevarati ai primarului, la greu se cunosc. OFICIAL, avem cel mai slab Consiliu Local din istoria Romanului. E pe masura primarului. Luni (29 iunie – n.r.) voi incepe demersurile legale pentru anularea hotaririi in Contencios Administrativ. Pentru onoarea orasului nostru“, a scris Samson pe Fascebook.

Mai mult despre:

Comentarii: