„Justitie independenta”. Dupa Romania, se ridica si Cehia in apararea justitiei. Premierul este Dragnea 2

externe

Mii de cehi au protestat luni, la Praga si in alte orase din Cehia, contra numirii Mariei Benesova in functia de ministru al justitiei, ei sustinand ca Benesova este o aliata apropiata a premierului Andrej Babis care este urmarit in justitie pentru o presupusa frauda cu subventii europene, transmite AFP, citata de Agerpres.

Fosta membra a partidului social-democrat CSSD, in prezent independenta, Marie Benesova urmeaza sa fie numita marti de presedintele Milos Zeman, personaj extrem de favorabil premierului Babis si viitorului ministru al justitiei.

Demonstrantii, care au scandat ”Justitie independenta!”, ”Nu suntem orbi!” si ”Dorim un guvern onest!”, au purtat drapelele Cehiei si Uniunii Europene.

Manifestatia a fost organizata la apelul ONG-ului ”Un milion de momente pentru democratie”.

”Asistam la eforturi pentru a avea justitia sub control”, a declarat in interventia sa Mikulas Minar, reprezentant al ONG-ului mentionat, care a organizat deja mai multe manifestatii anti-Babis si anti-Zeman.

Benesova (71 de ani), care a mai fost ministru al justitiei in 2013-2014 si procuror general in perioada 1999-2005, ar urma sa il inlocuiasca pe Jan Knezinek, care si-a anuntat demisia pe 18 aprilie.

In 17 aprilie, politia ceha a recomandat punerea sub acuzare a lui Andrej Babis intr-un caz de presupusa deturnare de fonduri europene in 2007-2008, in legatura cu complexul sau hotelier numit ”Cuib de barza” si situat in apropiere de Praga.

Valoarea fraudei in acest caz a fost de doua milioane de euro, iar Babis risca o pedeapsa cuprinsa intre cinci si zece ani de inchisoare.

Andrej Babis (64 de ani) este fondatorul concernului agroalimentar Agrofert, care controleaza si doua mari cotidiane din Cehia. El a respins acuzatiile si a denuntat ceea ce considera a fi un ”complot” si o ”afacere politica”.

Partidul sau populist ANO a castigat legislativele din octombrie 2017 si detine 78 din cele 200 de locuri in camera inferioara a parlamentului ceh. Format din ANO si CSSD, guvernul minoritar condus de Andrej Babis este sustinut de comunisti (KSCM).

Mai mult despre:


Comentarii: